A320neo_Airbus_detail_engine

Airbus A320neo’daki Motor Problemi Devam Ediyor

Airbus’ın yeni nesil uçağı A320neo’daki motor problemi devam ediyor.

A320neo’yu filosuna ilk dahil eden havayolu şirketi olan Lufthansa yaptığı açıklamada, söz konusu problemin henüz çözülememesi sebebiyle, daha ikinci uçaktan başlamak üzere yeni A320neo’ların teslimatının ertelendiğini belirtti.

Mevcut takvime göre Lufthansa’nın bu yıl içerisinde toplam beş adet Airbus A320neo tipi uçak teslim alması planlanıyor.

A320neo_Airbus_detail_engine
Airbus A320neo Motoru

Lufthansa yeni uçağını şimdilik sadece Almanya iç hat uçuşlarında kullanıyor. Zira motor problemi sebebiyle zaman zaman teknisyenlerin müdahalesi gerekebiliyor.

Motorda, fizikî sıkıntının yanı sıra, kokpit bilgisayarına hatalı mesaj göndermek gibi yazılım hataları da bulunuyor.

Bilindiği üzere, Airbus’ın bel kemiğini oluşturan A320 ailesi, neo adı altında yenilenmekte.

A320neo’nun en önemli yeniliği, adından da anlaşılacağı (neo: New Engine Option) üzere motorları.

Müşteriler, CFM International LEAP veya Pratt & Whitney PW1000G motorlarından bir tanesini tercih edecekler.

Böylece akaryakıt maliyetinde %15’e varan tasarruf sağlanırken, uçağın işletme giderlerinde %8 azalma elde edilecek.

2020 yılına kadar kabin içi yeniliklerin uygulanması ile birlikte, akaryakıt sarfiyatındaki tasarruf oranının %20 seviyesine ulaşacağı vurgulanıyor.

Lufthansa, A320neo Kullanan İlk Havayolu Olmuştu

Geçtiğimiz Ocak ayında yapılan teslimatla Lufthansa, Airbus A320neo’yu filosuna katan ilk havayolu şirketi olmuştu.

Uçağın ilk kullanıcısı olmaktan memnun olduklarını söyleyen Lufthansa Grup CEO’su Carsten Spohr, “A320neo çevreci bir uçak. Düşük yakıt sarfiyatı ile 116 adetlik siparişimiz, Airbus’a olan güvenimizi ortaya koyuyor. Lufthansa olarak bu yıl bir rekora imza atıp 52 uçak teslim alacağız” demişti.

Lufthansa_Airbus A320neo_teslimat_delivery_Jan 2016
Lufthansa – İlk Airbus A320neo

Öte yandan, Airbus A320 ailesinin en büyük müşterisi konumundaki IndiGo, 430 adetlik A320neo siparişin ilkini geçtiğimiz günlerde teslim almıştı.

Hindistanlı düşük maliyetli taşıyıcı IndiGo böylece, Lufthansa’nın ardından bu uçağı filosuna katan ikinci havayolu şirketi olmuştu.

Qatar Airways, Pratt & Whitney Motor Siparişini İptal Edebilir

Normal şartlarda A320neo’nun lansman müşterisi olan Qatar Airways ise uçakların teslimatını, motorlardaki sorun giderilene kadar ertelemiş durumda.

Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker geçtiğimiz günlerde düzenlenen Singapur Havacılık Fuarı’nda, A320neo’nun motorlarıyla ilgili bir çok sorun olduğunu belirterek, bu uçakları bu haliyle teslim almayı reddettiklerini açıklamıştı.

Airbus’ın bu olayda hiç bir sorumluluğu olmadığını belirten Akbar Al Baker, Pratt & Whitney motorlarındaki sorunların giderilmemesi durumunda, 50 uçak için verdikleri motor siparişi iptal ederek, CFM International markasına yöneleceklerini vurgulamıştı.

Al Baker ayrıca, A320neo programına güvenlerinin tam olduğunu ve vermiş oldukları uçak siparişini iptal etmek gibi bir niyetlerinin olmadığını da sözlerine eklemişti.

Pratt & Whitney PW1000G’de Yaşanan Sorun

2015 yılının Mayıs ayında, Airbus’ın bazı test uçuşlarını iptal etmesiyle ilk kez kamuoyuna yansıyan söz konusu sorun, motorda kullanılan önemli bir kelepçeyle ilgili.

İşin enterasan tarafı, bu sorunun etkisi, motor çalıştıktan sonra 1,5 – 2 saat kadar bir süre için kapatılırsa görülüyor.

Bu süre içerisinde motorun üst bölümü, diğer kısımlarına oranla daha yavaş soğuyor.

A320neo_Lufthansa_infographics_Feb_2016Dengesiz soğuma, motorun şaftında, bir santimetrenin 10.000’de 13’ü kadar bir eğilmeye sebep oluyor. Şaft bu haldeyken motor çalıştırılırsa, motor kompresöründe sürtünme meydana geliyor.

Pratt & Whitney bu duruma kısa vadeli bir çözüm olarak, çalıştırılmadan önce üç dakika boyunca motorun içerisine hava üflenmesini tavsiye ediyor. Motorda yapılacak bir revizyonla sorun kesin bir biçimde çözülmüş olacak.

Motorun bir saatten daha kısa veya üç saatten daha uzun sürelerde kapalı kaldığı durumlarda ise bu sorun yaşanmıyor.

Türkiye’den Verilen A320neo Siparişleri

2012 yılının son günlerinde açıklanan dev siparişle Pegasus Hava Yolları, ülkemizde A320neo ve A321neo siparişi veren ilk havayolu şirketi olmuştu.

75’i kesin, 25’i opsiyonlu olmak üzere toplam 100 adede ulaşan bu siparişin kesinleşen 75 uçaklık bölümü, 58 adet A320neo ve 17 adet A321neo’dan oluşuyor.

THY_Turkish_Airlines_Airbus_A321neo
THY – Airbus A321neo

Pegasus’tan bir kaç ay sonra, Mart 2013’te bu kez Türk Hava Yolları (THY), halen Türkiye sivil havacılık tarihinin “en büyüğü” ünvanını koruyan, 82 adedi kesin ve 35 adedi opsiyonlu olmak üzere tamamı Airbus’tan toplam 117 adetlik bir uçak sipariş vermişti.

Bu dev siparişin 25 adedi A321-200, 4 adedi A320neo ve 88 adedi ise A321neo tipi uçaklardan oluşmaktaydı.

1 Aralık 2015 tarihinde yapılan bir açıklama ile THY’nin, bu siparişteki 20 adet A321neo opsiyonunu kesinleştirdiği duyuruldu..

Pegasus uçaklarında, CFMI’ın Leap 1 motorlarını kullanacak.

THY ise sipariş ettiği A321neo’lar için geçtiğimiz günlerde açıklandığı üzere, Pratt&Whitney üretimi motorları kullanacak.


Posted

in

Comments

One response to “Airbus A320neo’daki Motor Problemi Devam Ediyor”