A320neo_Airbus_detail_engine

Qatar Airways, A320neo İçin Verdiği Motor Siparişini İptal Edebilir

A320neo_Airbus_detail_engine
Airbus A320neo Motoru

Airbus, 2010 yılının Aralık ayında, en fazla satan uçak ailesi olan A320’nin yeni modelini duyurmuştu.

Yeni A320’nin resmî adı, A320neo olmuştu.

Neo’nun açılımı ise, “new engine option” yani “yeni motor seçeneği” şeklinde ifade edilmişti.

Yeni A320’nin en önemli özelliği, kullanacak olduğu yeni nesil motorlardı.

Airbus, Aralık 2010’dan bu yana 2.000’den fazla A320neo siparişi almayı başarmıştı.

A320neo siparişi veren havayolu şirketlerinin, CFM International LEAP ve Pratt & Whitney PW1000G motorları arasından seçim yapma şansı bulunuyordu.

Bu arada, her ne kadar A320neo siparişi veren ilk şirket olmasa da, Qatar Airways, bu yeni uçağın lansman müşterisi olmuştu. Yani yeni A320neo ilk olarak, 2015 yılının sonunda Qatar Airways filosunda hizmete girecekti.

Tüm hazırlıklarını bu tarihe yetişmek için yapan Airbus, 2015 yılının Kasım ayında, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) ve Amerika Federal Havacılık İdaresi (FAA)’dan ‘Tip Sertifikası’nı almayı başarmıştı.

Pratt & Whitney PW1000G’de Yaşanan Sorun

A320neo_Lufthansa_infographics_Feb_2016Her şey yolunda ilerlerken Qatar Airways, Pratt & Whitney tarafından geliştirilen PW1000G tipi motorların testleri sırasında yaşanan bir takım aksaklıklar sebebiyle, bu uçakları teslim alma tarihini erteleme kararı aldı.

2015 yılının Mayıs ayında, Airbus’ın bazı test uçuşlarını iptal etmesiyle ilk kez kamuoyuna yansıyan söz konusu sorun, motorda kullanılan önemli bir kelepçeyle ilgili.

İşin enterasan tarafı, bu sorunun etkisi, motor çalıştıktan sonra 1,5 – 2 saat kadar bir süre için kapatılırsa görülüyor.

Bu süre içerisinde motorun üst bölümü, diğer kısımlarına oranla daha yavaş soğuyor.

Dengesiz soğuma, motorun şaftında, bir santimetre’nin 10.000’de 13’ü kadar bir eğilmeye sebep oluyor. Şaft bu haldeyken motor çalıştırılırsa, motor kompresöründe sürtünme meydana geliyor.

Pratt & Whitney bu duruma kısa vadeli bir çözüm olarak, çalıştırılmadan önce üç dakika boyunca motorun içerisine hava üflenmesini tavsiye ediyor. 2016 yılının Şubat ayında motorda yapılacak bir revizyonla sorun kesin bir biçimde çözülmüş olacak.

Motorun bir saatten daha kısa veya üç saatten daha uzun sürelerde kapalı kaldığı durumlarda ise bu sorun yaşanmıyor.

Neticede, yeni A320neo’nun lansman müşterisi konumuna Lufthansa geçti ve ilk A320neo teslimatı geçtiğimiz ay (Ocak 2016) gerçekleştirildi.

Qatar Airways, Pratt & Whitney Motor Siparişini İptal Edebilir

Qatar Airways_CEO_Akbar-Al-Baker
Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker

Tüm bu gelişmelerin üzerine flaş açıklamalar, Singapur’dan geldi.

Şu günlerde Singapur’da devam etmekte olan havacılık fuarında gazetecilere konuşan Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker, A320neo’nun motorlarıyla ilgili bir çok sorun olduğunu belirterek, bu uçakları bu haliyle teslim almayı reddettiklerini açıkladı.

Airbus’ın bu olayda hiç bir sorumluluğu olmadığını belirten Akbar Al Baker, Pratt & Whitney motorlarındaki sorunların giderilmemesi durumunda, 50 uçak için verdikleri motor siparişi iptal ederek, CFM International markasına yöneleceklerini vurguladı.

Al Baker ayrıca, A320neo programına güvenlerinin tam olduğunu ve vermiş oldukları uçak siparişini iptal etmek gibi bir niyetlerinin olmadığını da sözlerine ekledi.


Posted

in

Comments

2 responses to “Qatar Airways, A320neo İçin Verdiği Motor Siparişini İptal Edebilir”