Archer - Midnight

Archer, Hindistan’da Hava Taksi Denemeleri Yapmaya Hazırlanıyor

Archer Aviation, Hindistan’da hava taksi denemelerine başlamaya hazırlanıyor.

Dünya otomotiv devi Stellantis ve uçak üreticisi Boeing tarafından desteklenen Archer, söz konusu deneme uçuşları için 2025 yılını hedefliyor.

ABD merkezli Archer bu girişiminde, IndiGo’nun ana firması InterGlobe Enterprises ile işbirliği yapıyor.

Archer ve InterGlobe, 200 araçlık bir filo işletmeyi planlıyor. Liste fiyatına göre 1 milyar USD tutarındaki bu filonun ilk aşamada Yeni Delhi, Mumbai ve Bengaluru şehirlerinde hizmete gireceği belirtiliyor.

Archer - Midnight
Archer – Midnight

Uçan taksiler olarak da bilinen elektrikli dikey kalkış/iniş yapabilen araçlar (eVTOL), kent içi hava hareketliliğinin geleceği olarak lanse ediliyor.

Gelgelelim, alçak irtifada işletilecek bu araçlar sayesinde kent içinde karayolu trafiğinden kaçınarak seyahat edebilmek mümkün olsa da bu fikrin gerçeğe dönüşmesi için aşması gereken daha bir çok engel bulunuyor.

Archer bu çerçevede, FAA’den gerekli faaliyet iznini alabilmek için çalışmalarına devam ediyor. 2025 yılında bu izinlerin tamamlanması ve 2026 yılında ticarî operasyonların başlatılması amaçlanıyor.

Archer’ın ürettiği ve “Midnight” adını verdiği eVTOL tipi araç, bir pilot ve dört yolcuyla, 160 km menzile 7 dakika içerisinde uçabiliyor.

Delhi’de aynı mesafenin karayoluyla 60 ilâ 90 dakika sürdüğüne dikkat çekiliyor.

Midnight’ta seyahat etmenin maliyetinin ise taksiye nispeten 3 – 4 kat daha pahalı olması bekleniyor.


Posted

in