Uçuş Saati Bakımından Değişim (2019-2023)

Avrupa’nın Beş Büyük Havayolu Şirketi (2019 – 2023)

Türk Hava Yolları (THY) müstesna, Avrupa’nın önde gelen havayolları hâlâ tam olarak Covid-19 krizi öncesine dönebilmiş değil.

Aviation Week tarafından yapılan bir çalışmada Air France, British Airways, KLM, Lufthansa ve THY değerlendirilmiş.

Bir endeks şeklinde hazırlanan grafikte, uçuş saati baz alınmış ve 2019’un aynı ayıyla mukayese edilmiş.

Uçuş Saati Bakımından Değişim (2019-2023)
Uçuş Saati Bakımından Değişim (2019-2023)

THY’nin, geçen yılın nisan ayından itibaren istikrarlı bir biçimde 2019’un üzerine çıktığı görülüyor. Aradan geçen dört yılda filosuna 60’tan fazla uçak ekleyen THY, rakipleriyle arasını ciddi bir biçimde açmış durumda.

Buna karşılık, ele alınan diğer havayollarının hiç biri henüz kriz öncesi seviyelerini geçememiş. Sadece Air France’ın bu yıl boyunca kendi tavanını zorladığı görülüyor.

British Airways, KLM ve Lufthansa ise genel olarak yıl boyunca yüzde 80’li seviyelerde seyretmiş. Eylül ayında British Airways’in yüzde 90’ı aştığını da ekleyelim.

Amsterdam Schiphol Havalimanı’nda uygulanacak olan uçuş sayısı sınırlaması KLM’i, Almanya’daysa kısa mesafeli seyahatlerde yolcuların uzunca bir süredir sistematik olarak demiryoluna yönlendirilmesi Lufthansa’yı zorlamaya devam edecek gibi görünüyor.

Öte yandan, Fransa’da kısa menzilli uçuşlara yönelik olarak yürürlüğe giren kısıtlama mevcut haliyle Air France’ı pek etkileyeceğe benzemiyor.


Posted

in