Hamburg Havalimanı

Schengen Bölgesi’ne Giriş Kurallarındaki Değişiklik, 2024’te Devreye Alınacak

Avrupa Birliği (AB), Schengen bölgesine giriş kurallarını değiştirmeye hazırlanıyor.

2020’den bu yana bir kaç kez ertelenen yeni uygulamanın, 2024’te devreye sokulması hedefleniyor.

European Travel Information and Authorization System (ETIAS) adı verilen sistem aslında, halihazırda AB’ye vizesiz seyahat edebilen ülkelerin vatandaşlarını kapsıyor.

Schengen
Schengen

Yeni uygulamanın amacı, “AB’de güvenliği artırmak ve bloğa yönelik sağlık tehditlerini önlemeye yardımcı olmak” şeklinde tanımlanıyor.

ETIAS sistemi, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen örneğin turistler, aile ziyaretinde bulunanlar ve diğer kısa süreli çalışan kişiler için geçerli olacak. Yani biz Türkleri ilgilendiren bir durum değil. 🙂

Yeni kural çerçevesinde ziyaretçiler, vize için önceden kayıt yaptırmak ve 7 Euro ücret ödemek zorunda. Vize üç yıl geçerli olacak ve birden fazla seyahat için kullanılabilecek.

ETIAS Ülke Listesi
ETIAS Ülke Listesi

ETIAS’ın yanı sıra bir de Entry Exit System (EES) adı verilen sistem geliştirilmiş.

Yürürlüğe girecek EES sistemi AB sınırlarında “gelişmiş pasaport taraması” yapılmasını ifade ediyor. Yani pasaportların sadece kimlik bilgileri değil, aynı zamanda giriş – çıkış tarihleri de mercek altına alınacak.

Böylelikle AB vatandaşı olmayanların vize almadan blokta geçirebilecekleri süreyi sınırlayan ’90 gün kuralının’ uygulanması bu sistemle birlikte daha sıkı şekilde kontrol edilecek.

Bu uygulama, AB vatandaşı olmayan ancak herhangi bir AB ülkesinde oturma izni olan kişileri etkilemiyor.

Bakalım AB, sistemi devreye almayı bu kez başarabilecek mi?


Posted

in