Boom Overture - Yeni Tasarım (Temmuz 2022)

Overture İçin Motor Arayışı Devam Ediyor

Boom firmasınca geliştirilen sesten hızlı yolcu uçağı Overture için motor arayışı devam ediyor.

Bu husus, temmuz ayında tasarımı yenilenen ve motor sayısı dörde çıkarılan Overture’un önündeki en büyük engel olarak değerlendiriliyor.

İki sene kadar önce projede yer alacağı duyurulan Rolls-Royce’un geçen ay bundan vazgeçmesinin yanı sıra, GE Aviation, Honeywell ve Safran gibi diğer önde gelen motor üreticilerinin de işe sıcak bakmadığı iddia ediliyor.

Bununla birlikte, Boom firması, söz konusu iddiayı bir spekülasyon olarak nitelendiriyor ve bu yıl bitmeden motor üreticisini seçeceklerini söylüyor.

Boom Overture - Yeni Tasarım (Temmuz 2022)
Boom Overture – Yeni Tasarım (Temmuz 2022)

Tabii ilk olarak 2016 yılında duyurulan ve 2017 yılı sonuna kadar deneme uçuşu yapıp ondan bir kaç sene sonra da resmî seferlerin başlayabileceği söylenen bir uçak için hâlâ motor aranıyor olması, projenin geleceği açısından ciddi soru işaretleri doğuruyor.

Zaten bu takvim kısa süre sonra ilk deneme uçuşu 2020 ve ve hizmete giriş 2023 olarak değiştirilmişti.

Ancak evdeki hesaba bu da uymayınca, ilk deneme uçuşu için 2026 yılı hedefi konmuştu.

Uçağın maksimum sürati Mach 1,7 (2.100 km) mertebesine indirilirken, kara üzerinde yapılacak uçuşlarda bu sürat Mach 1’in biraz altı olarak tespit edilmişti.

Şu âna kadar Virgin Group, Japan Airlines, United Airlines ve American Airlines bu uçaklardan satın alacaklarını açıklamış durumda.


Posted

in