Qatar Airways - Finnair

Finnair, Qatar Airways’le Yakınlaşmaya Devam Ediyor

Finnair, Qatar Airways ile yaptığı işbirliğini genişletmeye devam ediyor.

Sivil havacılık sektörü Covid-19 krizinden çıkmak üzereyken patlayan Rusya krizi, özellikle Finnair’i derinden etkilemişti.

Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rota olma iddiasıyla Helsinki’yi bir aktarma noktası olarak kullanan şirket, Rusya hava sahasının devre dışı kalmasıyla birlikte zor günler geçirmeye başlamıştı.

Önce İsveç’in başkenti Stockholm’ü yeni bir hub yapmaya çalışan Finnair, bunda da başarısız olmuştu.

Stockholm’den New York JFK, Los Angeles LAX, Miami, Bangkok ve Phuket havalimanlarına hat açan şirket, geçtiğimiz ağustos ayında bunları kapatacağını duyurmuştu.

Sekiz adet Airbus A330-300 ve 17 adet Airbus A350-900 olmak üzere filosunda 25 adet geniş gövdeli uçak bulunan Finnair, bu uçaklar için yeni pazarlar arar olmuştu.

Helsinki’den ABD’de Dallas ve Seattle’a yeni hatlar açılmıştı.

Finnair, Qatar Airways’le Yakınlaşmaya Devam Ediyor

İşte bu arayış çerçevesinde Finnair, Qatar Airways ile kapsamlı bir işbirliğine imza atarak Helsinki, Stockholm, Kopenhag ve Doha’yı içeren uzun vadeli bir stratejik ortaklık yapmaya karar vermişti.

Anlaşmaya göre Finnair, Airbus A330 tipi uçaklarıyla Helsinki, Stockholm ve Kopenhag’dan Doha’ya sefer düzenleyecek ve ilerleyen zamanda Avrupa’da dördüncü bir nokta daha bu plana dahil edilecekti.

Rusya hava sahasının kapalı olması sebebiyle Asya uçuşları sekteye uğrayan Finnair, geçici de olsa böyle bir çözüm bulmuştu.

Bu işbirliği, Airbus A350 tipi çok sayıda uçağını uzunca bir süredir park halinde bekleten Qatar Airways için de büyük önem taşıyor.

Zira Qatar Airways bu sayede, Doha’dan Avrupa’nın çeşitli kentlerine bir bakıma ilave kapasite koymuş oluyor.

Önümüzdeki aylarda Finnair’in Avrupa Birliği’nin herhangi bir kentinden Doha’ya yeni sefer başlattığını veya mevcut hatlarda frekans ve kapasite artışına gittiğini duyarsanız, anlayın ki bu aslında Qatar Airways’in tercihi doğrultusunda alınan bir karardır.

Bakalım Finnair ve Qatar Airways arasındaki bu yakınlaşma ne kadar devam edecek?


Posted

in