Londra Heathrow Havalimanı - Genişleme Projesi

Yeni Ulaştırma Bakanı, Heathrow’un Genişleme Planını Destekliyor

İngiltere’de geçtiğimiz günlerde iş başı yapan yeni hükümetteki ulaştırma bakanı Anne-Marie Trevelyan, Londra Heathrow Havalimanı’nın genişleme planını destekliyor.

Anne-Marie Trevelyan, katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, havacılığın ülkenin büyüme hedefleri açısından son derece önemli olduğunu belirterek, Heathrow’a inşa edilecek yeni bir pistin bu açıdan ciddi fayda sağlayacağını söyledi.

Bakan, konuyla ilgili olarak, Newcastle Havalimanı’nı örnek vererek, Emirates’in buraya tarifeli seferler başlatmasından sadece bir kaç ay sonra, kentin ihracat hacminin büyüdüğüne dikkat çekti.

Londra Heathrow Havalimanı Genişleme Planı
Londra Heathrow Havalimanı Genişleme Planı

Yeni ulaştırma bakanının projeye destek vermesi bir hayli kritik.

Zira tam bu kez olacak denirken, Heathrow’un genişleme hikâyesi, 2020’nin başında, hemen Covid-19 salgınından önce yeniden çıkmaza girmişti.

Bir itiraz başvurusunu değerlendiren mahkeme, projeyi, “iklimle ilgili gereken unsurları içermemesi” sebebiyle kanuna aykırı bularak durdurmuştu.

Yine 2020 yılının bu kez aralık ayında anayasa mahkemesi, şubattaki kararı iptal ederek, genişleme projesinin önünü açmıştı.

Londra Heathrow Havalimanı - Genişleme Projesi
Londra Heathrow Havalimanı – Genişleme Projesi

Gelgelelim o tarihteki İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’ın da Heathrow’un genişlemesi fikrine karşı olması, Covid-19 kriziyle birleşince proje neredeyse tamamen unutulmuştu.

Sadiq Khan’dan önce kentin belediye başkanlığı yapan Boris Johnson’ın, pist inşaatını durdurmak için gerekirse buldozerlerin önüne yatarım! sözü, hafızalardaki tazeliğini hâlâ koruyor.

Kim bilir, belki de bu tarihi projeye ilk kazmayı vurmak, geçen ay başbakanlık koltuğuna oturan Liz Truss‘a nasip olacak.

Heathrow Genişleme Projesinin Kilometre Taşları

İlk anda kulağa pek gerçekmiş gibi gelmiyor ama Londra Heathrow Havalimanı’nın genişletilme projesinin geçmişi 30 küsur sene öncesine dayanıyor.

  • 1990: Yapılan bir pist kapasitesi analizi sonucunda, Heathrow’un genişletilmesinin büyük fayda sağlayacağı ortaya kondu.
  • 2003: Havayolu taşımacılığının geleceğine ilişkin dönemin hükûmeti tarafından yapılan bir çalışmada, Heathrow’a üçüncü bir pist yapılması tavsiye edildi.
  • 2007: Heathrow genişleme projesi resmen yayımlandı.
  • 2010: İngiltere parlamentosundaki muhafazakârlar ve liberal demokratlardan oluşan bir grup, genişleme projesini iptal etti.
  • 2015: Sonraki yıllarda kurulan bir havalimanı komisyonu, üçüncü pistin inşasını yeniden tavsiye etti.
  • 2018: İngiltere parlamentosu, genişleme projesini onayladı.
  • 2019: Master plan kamuoyu ile paylaşıldı ve üç aylık istişare süreci başladı.
  • 2020: Mahkeme, “iklimle ilgili gereken unsurları içermemesi” sebebiyle projeyi durdurdu.
  • 2020: Anayasa Mahkemesi, iklim değişikliğine uyum yasaları çerçevesinde alınan kararı iptal ederek, projenin önünü yeniden açtı.

Posted

in