Spirit - Frontier uçak

Frontier Airlines ve Spirit Airlines Birleşiyor

ABD’nin iki ultra-düşük maliyetli havayolu şirketi Frontier ve Spirit, birleşme kararı aldı.

Frontier ve Spirit’ten dün yapılan ortak basın açıklamasında, söz konusu kararın tarafların yönetim kurullarında oy birliği ile alındığı belirtildi.

Bu yılın ikinci yarısında tamamlanması beklenen birleşme süreci sonrasında ortaya çıkacak şirketin, 6.6 milyar USD değerinde olacağına dikkat çekildi.

Planlanan birleşmenin gerçekleşmesi durumunda, Frontier hissedarları yeni şirketin %51.5 ve Spirit hissedarları %48.5’ine sahip olacak.

Doğacak yeni şirketin ilk aşamada 300’e yakın bir sayıda uçağı olacak. Bu sayı sonraki yıllarda 350’nin üzerine çıkacak.

Günde binden fazla uçuş gerçekleştirilecek ve 19 ülkede toplam 145 noktaya sefer düzenlenecek.

Frontier + Spirit böylece ABD’nin beşinci büyük havayolu haline gelecek. (Pazar payı yaklaşık %5 olacak)

 

Frontier yönetim kurulu başkanı Bill Franke, yapılacak iş birliği sayesinde yolcularına her zamankinden daha iyi fiyatlarla daha iyi hizmet sunacaklarını iddia ediyor.

Tabii her şirket birleşmesinde benzer şeyler söylenir.

Ama gerçekler biraz daha farklı oluyor.

ABD’deki tüketici haklarını koruma birlikleri özellikle bu konuda endişelerini öne çıkarıyor.

Demokratik Parti’den kongre üyesi Ro Khanna sıcağı sıcağına yaptığı bir açıklamada, söz konusu iki havayolunun birleşmesinin yolcu deneyimi bakımından son derece kötü olacağını iddia etti.

Zira gerek Frontier ve gerekse Spirit, yolcu şikâyetleri açısından ABD’deki havayolları arasında en kötü noktada olan iki taşıyıcı.

Bu arada, 85 yaşındaki Bill Franke‘nin havayolu sektöründe çok önemli bir yatırımcı olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Franke’nin portföyünde (Indigo Partners), Frontier’in yanı sıra Avrupa’dan Wizz Air, Şili’den Jetsmart ve Meksika’dan Volaris gibi önemli havayolu şirketleri yer alıyor.

ABD’de 2016 yılında, Alaska Airlines’ın Virgin America’yı satın almasından sonraki bu ilk havayolu birleşme girişimi bakalım nasıl sonuçlanacak?