Indigo Partners, 430 Adet Airbus Siparişi Verecek

Merkezi ABD’nin Phoenix kentinde bulunan Indigo Partners, Airbus A320neo tipi 430 adet uçak siparişi vermeye hazırlanıyor.

Liste fiyatlarında göre toplam değeri 40 milyar USD’yi aşacak olan bu dev siparişin, halen Dubai’de devam etmekte olan (12-16 Kasım 2017) havacılık fuarında açıklanması bekleniyor.

Indigo Partners halihazırda ABD’de Frontier Airlines, Meksika’da Volaris, Avrupa’da Wizz Air ve Şili’de yeni kurulan JetSmart firmalarında hissedar konumunda bulunuyor.

Dolayısıyla bu sıra dışı sipariş kapsamında satın alınacak uçakların, öncelikle bu firmalar tarafından kullanılması bekleniyor.

Bugün (15 Kasım 2017) Dubai yerel saati ile 11:00’de düzenlenmesi planlanan basın toplantısı ile, Indigo Partners’ın tarihî siparişinin kamuoyu ile resmen paylaşılacağı belirtiliyor.

Tek seferde verilen en büyük A320 siparişi olma niteliğini kazanacak bu hamle ile Airbus, ezeli rakibi Boeing’e karşı bir adım öne geçmiş olacak.

2036 yılına kadar oluşması beklenen dar gövdeli uçak pazarı

Bu yıl geçtiğimiz Ekim ayı sonuna dek toplam 290 adet yeni uçak siparişi alabilen Airbus böylece 2017 yılı sipariş sayısını bir anda iki buçuk katına çıkarmış olacak.

Airbus ayrıca, Dubai Airshow’de Emirates’ten almayı başaramadığı ilave A380 siparişi sebebiyle yaşadığı moral bozukluğunu da, bu şekilde üzerinden atmayı amaçlıyor.

Öte yandan, tarihî siparişi vermesi beklenen Indigo Partners’ın başında tam manasıyla bir havacılık gurusu bulunuyor.

Halen 80 yaşında olan ve kariyeri boyunca bir çok düşük maliyetli havayolu şirketinde aktif görev alan Bill Franke, şu sıralarda Wizz Air’in de yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

Bakalım bu büyük sipariş iddiası gerçekleşecek ve önümüzdeki 20 yıllık dönemde en fazla satışın yapılacağı tahmin edilen dar gövdeli yolcu uçağı pazarına yeni bir hareket gelecek mi?

not: yazımızın yayınlanmasından kısa bir süre sonra Indigo Partners ile Airbus’ın bu sipariş konusunda bir mutabakat zaptı imzaladığı duyuruldu. 430 uçaklık sipariş, 273 adet A320neo ve 157 adet A321neo olarak belirlendi. Liste fiyatlarına göre siparişin toplam bedeli 49,5 milyar USD mertebesinde.