Airbus ve Boeing, 5G Kullanımı Konusunda İkazda Bulundu

5G telekomünikasyon teknolojisinin havacılık sektörüne muhtemel olumsuz etkileri konusunda ikazda bulunma sırası bu kez Airbus ve Boeing’e geldi.

Airbus Americas CEO’su Jeffrey Knittel ve Boeing CEO’su Dave Calhoun, ABD yönetimine ortaklaşa bir mektup göndererek, 5G kablosuz ağlarında kullanıma sokulması planlanan yeni frekans aralıklarının (3700-3800 MHz), uçuş emniyeti açısından bir risk oluşturduğunu belirtti.

Mektupta, “5G sebebiyle hava araçlarının emniyetli bir biçimde işletilmesinin etkilenebileceği ve bunun havacılık sektörü üzerinde muazzam seviyede olumsuz sonuçlara yol açabileceğine” dikkat çekildi.

Mektupta ayrıca, Airlines for America (A4A) adlı girişim tarafından yapılan bir analize de değinildi.

Buna göre, yeni frekans aralıkları 2019 yılında devrede olsaydı, 345 bini yolcu ve 5 bini kargo seferi olmak üzere yıl boyunca toplam 350.000 civarında uçuşun bundan etkileneceği ve yüzlerce rötar, başka havalimanına yönlendirme (divert) ve iptal olayının yaşanacağı hesaplandı.

Airbus ve Boeing ilk aşamada, söz konusu yeni frekans aralıklarının devreye sokulmasının ertelenmesini ve bunun akabinde, havalimanları ve diğer bazı kritik bölgelerin çevresinde 5G kullanımının kısıtlanmasına yönelik tedbirler alınmasını istedi.

FAA İkaz Etmişti

Benzer ikazlar geçtiğimiz aylarda FAA’den de gelmişti.

FAA, önce geçtiğimiz kasım ayında bu konuda bir bilgilendirme bülteni yayımlamıştı.

FAA’in endişelerini göz önüne alan iki büyük iletişim firması AT&T ve Verizon, normalde 5 Aralık 2021 tarihinde aktif hale gelmesi gereken yeni frekans aralıklarının kullanımını, 5 Ocak 2022’ye ertelemişti.

Kurum bununla da yetinmemiş, aralık ayında iki yeni uçuşa elverişlilik yönergesi (Airworthiness Directive) yayımlayarak (AD 2021-23-12 ve AD 2021-23-13), yolcu uçakları ve helikopterlerin, 3700-3980 MHz aralığındaki frekansın mevcut olduğu durumlarda, radyo altimetre (yükseklik ölçer) cihazına güvenilmemesi gerektiğini duyurmuştu.

Yönergede ayrıca, işletmecilerin uçuş operasyonuna ilişkin manuellerini de buna göre güncellemesi istenmişti.

5G istasyonlarının, uçakların özellikle altimetrelerini (yükseklik ölçer) olumsuz bir biçimde etkilemesinden ve yere yakın durumlarda bunun bir kazaya yol açmasından korkuluyor.

FAA’in endişelerini göz önüne alan iki büyük iletişim firması AT&T ve Verizon, normalde 5 Aralık 2021 tarihinde aktif hale gelmesi gereken yeni frekans aralıklarının kullanımını, 5 Ocak 2022’ye ertelemişti.

Bununla birlikte şimdilik 5G’nin korkulduğu gibi arızalara yol açtığına dair ispatlanmış herhangi bir çalışma bulunmuyor.

Zaten Verizon yaptığı bir açıklamada, söz konusu bant aralığının dünya genelinde çok sayıda ülkede sorunsuz bir biçimde kullanıldığını ve ABD’de farklı bir gelişmenin yaşanmasını beklemediklerini söyledi.

Buna karşılık olaraksa FAA, Amerikan Federal İletişim Kurumu (Federal Communications Commission – FCC) tarafından 2020 yılında belirlenen kurallara göre, kırsal bölgelerdeki 5G vericilerinin yaymasına izin verilen enerji seviyesinin, dünyanın diğer ülkelerinden fazla olduğuna dikkat çekiyor.


Posted

in

,

Tags: