Singapore Airlines, IATA Travel Pass Uygulamasını Deniyor

Aralık başındaki bir yazımızda, IATA tarafından geliştirilen Travel Pass uygulamasına değinmiştik.

IATA Travel Pass adı verilen bu uygulamayla, kişilerin Covid-19 test ve aşı bilgilerinin dijital bir ortamda saklanması ve gerektiğinde ilgili resmî kurumlarla paylaşılması öngörülüyor.

Bu sayede yolcu, laboratuvar, havayolu ve devlet dörtgeni içerisinde güvenli bir bilgi akışı sağlanması hedefleniyor.

Uygulamanın temelinde, yine IATA’nın Timatic ve One ID platformları bulunuyor.

Singapore Airlines, IATA Travel Pass Uygulamasını Deniyor

Covid-19 krizinden en fazla etkilenen havayollarının başında gelen Singapore Airlines, Travel Pass konusunda IATA ile yakın iş birliği içerisinde bulunuyor.

Singapore Airlines, dünyada ilk olacak bu yeni dijital sağlık doğrulama süreci için denemelere başladı.

Böylece yolculara, Covid-19 testleri ile ilgili bilgilerin yanı sıra gelecekteki aşılama durumlarını güvenli bir şekilde saklama ve sunma imkânı sunulacak.

Bu hizmet ilk olarak 23 Aralık’tan itibaren Singapore Airlines’ın Jakarta – Singapur ve Kuala Lumpur – Singapur hatlarında kullanılmaya başlandı.

Denemelerin başarılı olması halinde, Travel Pass uygulamasının kapsamı genişletilecek.

Süreç Nasıl İşliyor?

Covid-19 testlerini Jakarta ve Kuala Lumpur’daki seçili kliniklerde yaptıran yolculara, QR kodlu dijital veya kağıt sağlık sertifikaları verilecek.

Singapur’da havalimanı check-in ve pasaport kontrolündeki görevliler, güvenli bir mobil uygulama aracılığıyla bu sertifikaların gerçekliğini doğrulayabilecek ve yolcuların Singapur’un giriş şartlarını karşıladığından emin olabilecek.

Dijital sertifikası olmayan yolcular, kâğıt şeklindeki formlarını da sunabilecek.

Neticede bu sayede bir yolcunun sağlık kimlik bilgilerini doğrulamak, mevcut protokollerden daha hızlı ve daha güvenli olacak.

Ayrıca hem havalimanı check-in sürecini hem de Singapur’da pasaport kontrol süreci hızlanacak.

Singapore Airlines, yine Travel Pass’i kullanarak 2021 ortalarından itibaren tüm süreci SingaporeAir adlı mobil uygulamasına entegre etmeyi planlıyor.

Dijital ortamdaki doğrulama işlemi, taşınabilir ve onaylanabilir kimlik bilgisi doğrulama sistemleri sağlayan, Temasek’in kurduğu bir teknoloji şirketi olan Affinidi tarafından geliştirilen bir uygulama aracılığıyla yapılabilecek.

Singapore Airlines, bu çalışmaların kolaylaştırılması, sorunsuz bir seyahat deneyimi yaşatılabilmesi ve sürece nihai şeklinin verilebilmesi için Ulaştırma Bakanlığı, Singapur Sivil Havacılık Otoritesi (CAAS), Göçmenlik ve Kontrol Noktaları Kurumu (ICA) ve Changi Havaalanı Grubu (CAG) dahil olmak üzere Singapur’daki ortaklarıyla yakın bir şekilde çalışıyor.