IATA Travel Pass, Seyahat Kısıtlamalarına Bir Çözüm Olabilir mi?

Covid-19 salgınında bugün çok önemli bir gün.

İngiltere genelinde 70 kadar hastanede, Pfizer/BioNTech tarafından üretilen aşının uygulanmasına başlanıyor.

Kampanya kapsamında ilk olarak sağlık çalışanları ve 80 yaşından büyük kişiler aşılanacak.

Pfizer/BioNTech aşısının gerekli bağışıklığı sağlaması için iki doz yapılması gerekiyor. İkinci doz aşı, ilkinden 20 gün sonra vurulacak.

En Büyük Engel, Seyahat Kısıtlamaları

İşe havacılık ve turizm sektörleri açısından bakacak olursak, krizin atlatılması yolunda aşı kampanyalarının başlatılması son derece önemli bir adım.

Gelgelelim, aşı yapılması halihazırda devam eden sorunların ortadan kalkması için tek başına yeterli değil.

Dünyanın dört bir yanında aylardır uygulanan seyahat kısıtlamaları, sağlıklı olsalar dahi yolcuların istedikleri bir ülkeye gitmelerini engelliyor.

Mesela Phuket veya Bali’de bir tatil yapmak isteseniz, şu an için bu mümkün değil. Zira Tayland ve Endonezya, 31 Aralık 2020 tarihine kadar kapılarını tüm yabancı turistlere kapatmış durumda.

Bu yasağın ne zaman kaldırılacağı da belli değil.

IATA seyahat merkezinden hangi ülkenin ne gibi kısıtlamalar uyguladığına ulaşabilirsiniz.

Türkiye, Brezilya ve Meksika, hiç bir seyahat kısıtlaması uygulamayan az sayıdaki ülkeler olarak özellikle dikkat çekiyor.

IATA Travel Pass, Seyahat Kısıtlamalarına Bir Çözüm Olabilir mi?

Bundan iki hafta kadar önce IATA tarafından yapılan bir açıklama, ülkeler arası seyahatlerin yeniden serbestleştirilmesi yönünde bir umut ışığı oldu.

IATA Travel Pass adı verilen bir uygulamayla, kişilerin Covid-19 test ve aşı bilgilerinin dijital bir ortamda saklanması ve gerektiğinde ilgili resmî kurumlarla paylaşılması öngörülüyor.

Söz konusu uygulama; yolcu, laboratuvar, havayolu ve devlet dörtgeni içerisinde güvenli bir bilgi akışı sağlamayı hedefliyor.

IATA Travel Pass

Küresel kapsamda hızlı bir biçimde yaygınlaştırılması o kadar da kolay görünmeyen Travel Pass uygulaması hakkında IATA ve International Airlines Group (IAG) deneme çalışmaları yapıyor.

Ülkeler arasındaki ilk denemenin bu yılın sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Uygulamanın resmen hizmete girmesi için ise 2021’in ilk çeyreği hedefleniyor.

Uygulamanın temelinde, yine IATA’nın Timatic ve One ID platformları bulunuyor.

Sektörün ihtiyacı çok hızlı çözümler.

IATA’nın yanı sıra World Economic Forum (CommonPass) ve International SOS (AOKpass) tarafından geliştirilen benzer dijital uygulamalar da bulunuyor.

Bakalım Travel Pass ve benzerleri, seyahat kısıtlamalarına bir çare olabilecek mi?


Posted

in

,