Airbus, Yeni Bir Yolcu Uçağı Modeli mi Planlıyor?

Avrupalı uçak üreticisi Airbus’un, yeni bir yolcu uçağı modeli geliştirmekte olabileceği iddia edildi.

Geçen hafta kısa bir süreliğine kamuya açık kalan bir patent tartışmasına ilişkin mahkeme kararında, Airbus’ın dar gövdeli yeni bir yolcu uçağı üzerinde çalışıyor olabileceğine dair ip uçları yer aldı.

Söz konusu kararda değinilen ve motor üreticisi GE’ye ait olduğu belirtilen bir teklif, bu iddianın ortaya atılmasında rol oynadı.

Teklifin tamamen yeni bir uçak modeline mi ait olduğu ise kesinlik kazanmadı.

Bununla birlikte, Airbus’ın en fazla satan ve yaklaşık 35 yıllık bir geçmişi bulunan A320 ailesini değiştirmek istendiği bir süredir biliniyor.

Boeing’in 737 MAX programında yaşadığı büyük fiyaskoyu göz önünde tutan Airbus’ın, dar gövdeli uçak pazarı için sıfırdan geliştirilecek yeni bir proje üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

Motorların yanı sıra yeni bir gövde yapısı ve seyrüsefer sistemlerinin de aynı proje dahilinde değerlendirildiği söyleniyor.

Projenin bu aralar resmen başlaması durumunda, 2035 yılı civarında Airbus’ın dar gövdeli yeni yolcu uçağının hazır olabileceği iddia ediliyor.

Geçtiğimiz aylarda basına yansıyan haberlerde, Fransız hükümetinin bu yönde talepleri bulunduğu ve klasik motorlu yolcu uçaklarının yanı sıra elektrik ve hidrojenle çalışan uçaklara ilişkin çalışmaların da masada olduğu vurgulanmıştı.


Posted

in

Tags: