Boşta Kalan A380’ler, Daha Fazla Kargo Taşımaları Amacıyla Modifiye Edilir mi?

Sektöre sansasyonel bir biçimde giriş yapan ancak aradan geçen sadece on yılda adeta istenmeyen uçak ilan edilen Airbus A380’lerin ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Singapore Airlines, Air France ve Emirates‘in zaten yavaş yavaş filosundan çıkarmaya başladığı A380’lere son ve kalıcı darbe, Coronavirus salgını tarafından vuruldu.

Salgının etkisini göstermeye başladığı ilk günlerde yere çekilen ilk uçaklar A380’ler oldu.

Kriz ilerledikçe, filosunun çok büyük bir bölümü bu tip uçaklardan oluşan Emirates hariç, A380’lerin kolay kolay geri dönüş yapamayacağı ortaya çıkmaya başladı.

Başta Lufthansa olmak üzere bir çok havayolu, A380’lerin emeklilik planlarını öne çektiklerini duyurdu.

Şu âna kadar teslim edilen 242 adet A380 bulunuyor. Bunların 115 tanesi Emirates filosunda yer alıyor.

Yani 100’den fazla A380’i, salgın sonrasındaki yeniden yapılanma döneminde kara günler bekliyor.

Boşta Kalan A380’ler, Daha Fazla Kargo Taşımaları Amacıyla Modifiye Edilir mi?

İşte tam da bu günlerde, Lufthansa Technik firmasından yapılan bir açıklama, A380’lerin geleceğine dair küçük de olsa bir umut ışığı belirmesini sağladı.

Lufthansa Technik, son iki ayda, yolcu uçaklarının koltuklarının geçici bir süreliğine sökülerek daha fazla kargo taşımalarına imkân verecek şekilde modifiye edilmeleri yönünde 40’tan fazla havayolundan talep aldıklarını duyurdu.

İşin en ilgi çekici yanı, bu taleplerden bir tanesi bir A380 ile ilgili.

Adı açıklanmayan bir havayolu, filosundaki bir A380’in kargo uçuşlarında kullanılmak üzere kabininde gerekli değişikliklerin yapılmasını istedi.

Şimdilik geçici bir çözüm olarak bu değişikliğin, pazar şartlarına göre havayolları tarafından kalıcı bir alternatif olarak da değerlendirilebileceği belirtiliyor.

Lâkin, binlerce yolcu uçağının yerde boş bir biçimde beklediği bu dönemde A380’lerin kalıcı bir biçimde kargo uçağına çevrilmesinin ekonomik açıdan ne kadar mantıklı olacağı son derece tartışmalı bir husus.

Özellikle hem dünya genelinde yaşanan muazzam ekonomik daralma hem de yolcu uçaklarının yavaş yavaş yeniden uçmaya başladığı düşünüldüğünde, önümüzdeki aylarda kargo uçaklarına olan talebin düşmesi kaçınılmaz görünüyor.

Neticede, sıra dışı bir gelişme olmadığı müddetçe, A380’lerin kalıcı şekilde kargo uçağına dönüştürülmesi konusunun, bir fikirden ibaret kalacağını söyleyebiliriz.


Posted

in

,

Tags: