Air Serbia Yeniden Devletleştirilecek mi?

Coronavirus salgını sebebiyle belki de son 50-60 yıllık dönemdeki en büyük krizini yaşayan sivil havacılık sektöründe devlet yardımlarının ardı arkası kesilmiyor.

Sıra şimdi de Sırbistan’ın millî havayolu şirket Air Serbia’da.

Sırbistan devleti, 20 Mart 2020 tarihinden bu yana tarifeli yolcu seferlerini durdurmuş olan Air Serbia’ya yardım etme kararı aldı.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şirketin uçuşlarını durdurduğu günden bu yana 30 milyon Euro’dan fazla zarar ettiği ve bunun telafisi amacıyla devletin direkt malî yardımda bulunacağı duyuruldu.

Yapılacak yardımın tutarı ise belirtilmedi.

Air Serbia’nın yıllık zararının 60 milyon Euro’yu aşacağı tahmin ediliyor.

Air Serbia – Airbus A330 (YU-ARA)

Devletleştirme Gündemde

Yapılacak doğrudan yardımın yanı sıra, halihazırda Etihad Airways’in elinde bulunan %49 oranında hissenin Sırbistan devleti tarafından satın alınarak, şirketin yeniden devletleştirilmesi de gündemde.

Hatırlanacağı üzere Sırbistan, dünyanın en eski havayollarından bir tanesi olan ve adeta eski Yugoslavya’dan kalan miras niteliğinde JAT firmasını çok uzun bir süre özelleştirebilmek için çabalamıştı.

Hükûmet, farklı bir çok yabancı havayolu ile sürdürdüğü müzakerelerin ardından en sonunda, Etihad Airways ile anlaşmıştı.

Yapılan hazırlıkların ardından JAT yeniden yapılandırılmış ve 26 Ekim 2013 tarihinde “Air Serbia” adı altında faaliyete geçmişti.

Air Serbia ilk uçuşunu, 26 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirmiş; filo, A319 ve A320 tipi uçaklarla güçlendirilerek, uçuş ağı yeniden yapılandırılmıştı.

Yeni şirketin %49 oranındaki bölümü Etihad’a aitti.

Sırp hükûmeti son gelişmeler ışığında, malî kaynak bulabilirse Air Serbia’nın yeniden devlet mülkiyetine geçmesine sıcak bakıyor.

Stratejik Önem

Bakanlık açıklamasında ayrıca, söz konusu kriz ortamında, bir millî havayolu şirketine sahip olmanın ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığına dikkat çekti.

Air Serbia, son bir aylık dönemde tıbbî malzeme ve cihaz taşımak amacıyla Çin’e 30’a yakın uçuş gerçekleştirmişti.

Sırbistan’da uçuşların 18 Mayıs günü yeniden başlatılması hedefleniyor.


Posted

in