American ve Qatar, “Codeshare” Anlaşması İmzaladı

Gün oldu, devran döndü; aradaki buzlar eridi.

American Airlines ve Qatar Airways, yeniden bir “codeshare” anlaşması imzaladı.

Dün (25 Şubat) yapılan açıklamaya göre, taraflar arasında daha önceden mevcut olan ve 2018 yılında American Airlines’ın tek yanlı bir biçimde askıya aldığı anlaşma canlandırıldı.

Qatar Airways özellikle, American Airlines’ın Dallas-Fort Worth, Chicago O’Hare, Philadelphia, Miami, New York-JFK ve Los Angeles hub’larından yapmış olduğu seferler için kendi uçuş koduyla bilet satışı yapacak.

ABD ile Avrupa arasındaki uçuşlar da anlaşmaya dahil edilecek.

American Airlines ayrıca, ABD ile Katar’ın başkenti Doha arasında direkt seferlere yeniden başlamayı da gözden geçirdiğini duyurdu.

Böylece, 2015 yılında Amerikalı üç dev havayolu ile Basra Körfezi’ndeki üçlü (Emirates, Qatar Airways ve Etihad Airways) arasında başlayan kavga, büyük oranda sonuçlanmış oldu.

Air Italy, Uçuşlarını Durdurmuştu.

Anlaşma haberinin, Qatar Airways’in kontrolündeki Air Italy’nin 11 Şubat 2020 tarihi itibarıyla uçuşlarını durdurmasının hemen ardından gelmesi özellikle dikkat çekiyor.

Hatırlanacağı üzere, Air Italy’nin Milano çıkışlı olarak başlattığı ABD uçuşları, Atlantik’in diğer yakasında büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Los Angeles, Miami, New York JFK ve San Francisco, şirketin ABD’deki uçuş noktaları olmuştu.

İş öyle bir noktaya gelmişti ki, Delta Air Lines CEO’su Ed Bastian, şirketin resmî web sitesinde yayımladığı uzunca bir makale ile Qatar Airways’i suçlamıştı.

Qatar Airways, American’a Ortak Olur mu?

Öte yandan, 2016 yılının sonlarında, Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker, Qatar Airways, British Airways ve American Airlines arasında bir yakın işbirliği (joint venture) anlaşması imzalanmasını umduğunu açıklamıştı.

2017 yılı ortalarında ise Qatar Airways, American Airlines’ın %10 oranında hissesini satın almak istediğini duyurmuştu.

800 milyon USD’yi aşan bir yatırım anlamına gelen ve tek taraflı olarak yapılan bu girişim, American CEO’su Doug Parker’ın konu hakkında yaptığı açıklamadan anlaşıldığı kadarıyla, pek de sıcak karşılanmamıştı.

Amerikan tarafının mesafeli duruşuna karşın Qatar Airways, borsada işlem gören American Airlines hisselerinden %4,75 oranına ulaşana kadar satın alma işlemine başlayacağını açıklamıştı.

Bu orandan daha American Airlines hissesine sahip olabilmek için, şirketin yönetim kurulundan onay alınması gerekiyor.

Bakalım, American Airlines ve Qatar Airways arasında giderek ilginç bir görünüme bürünen ilişki önümüzdeki dönemde nasıl ilerleyecek?

Son olarak, Qatar Airways’in geçen hafta, aralarında British Airways’in de bulunduğu IAG adlı grup şirketindeki hisse oranını yüzde 25’e çıkardığını unutmayalım.


Posted

in

Tags: