American Airlines, Qatar Airways ve Etihad ile Olan Anlaşmalarını Sona Erdiriyor

Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden bir tanesi olan American Airlines, Qatar Airways ve Etihad Airways ile aralarında mevcut olan codeshare (ortak uçuş kodu kullanımı) anlaşmalarını sona erdireceğini duyurdu.

American, kararın 29 Haziran 2017 tarihinde ilgili şirketlere bildirildiğini açıkladı. Şirket yaptığı açıklamada, söz konusu havayolu şirketlerine karşı takınmış oldukları tutum çerçevesinde, herhangi bir ticarî işbirliğinin sürdürülmesinin anlamsız olduğunun altını çizdi.

Karar, 25 Mart 2018 tarihinden, yani 2018 yılı yaz tarifesinin başlangıcından itibaren yürürlüğe girecek.

Amerikalı havayolu şirketleriyle Etihad, Emirates ve Qatar Airways arasında yıllardır devam eden “devlet yardımı” konusu böylece farklı bir aşamaya geçmiş oldu.

Hatırlanacağı üzere Amerikalı taşıyıcılar, Körfez’in bu üç önemli havayolu şirketinin ciddi bir biçimde devlet yardımı aldığını ve bu durumun haksız rekabete yol açtığını iddia ediyor.

Körfezli şirketler ise bunun gerçeği yansıtmadığını ve kendilerinin yüksek hizmet kalitesi sayesinde yolcular tarafından tercih edildiğini belirtiyor.

American Airlines’ın bu kararının duyurulmasından hemen bir kaç gün önce, Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker Youtube’ta yayımlanan bir konuşmasında, “Amerikalı havayolu şirketlerinin kabin memurlarının çok yaşlı” olduğuna atıfta bulunmuş ve bu yorum ABD’de büyük tepkilere yol açmıştı.

Al Baker daha sonra bu açıklaması için özür dilemişti.

Qatar Airways, American Hisselerini Alacak mı?

Qatar Airways’in ABD ile olan ilişkileri son dönemde ilgi çekici bir şekilde seyrediyor.

Geçtiğimiz Haziran ayı içerisinde Qatar Airways, American Airlines’ın %10 oranında hissesini satın almak istediğini duyurmuştu.

800 milyon USD’yi aşan bir yatırım anlamına gelen ve tek taraflı olarak yapılan bu girişim, American CEO’su Doug Parker’ın konu hakkında yaptığı açıklamadan anlaşıldığı kadarıyla, pek de sıcak karşılanmamıştı.

Amerikan tarafının mesafeli duruşuna karşın Qatar Airways, borsada işlem gören American Airlines hisselerinden %4,75 oranına ulaşana kadar satın alma işlemine başlayacağını açıklamıştı.

Bu orandan daha American Airlines hissesine sahip olabilmek için, şirketin yönetim kurulundan onay alınması gerekiyor.

Bakalım, American Airlines ve Qatar Airways arasında giderek ilginç bir görünüme bürünen ilişki önümüzdeki dönemde nasıl ilerleyecek?