Türkiye – İran Arasındaki Uçuşlar, Coronavirus Sebebiyle Durduruldu

İran’da bir anda yayılan Coronavirus vakaları ve ardından gelen can kayıpları üzerine Türkiye, bu ülkeyle arasındaki sınır kapılarını kapattı; uçuşları durdurdu.

Alınan karar dün saat 20:00 itibarıyla yürürlüğe girdi.

Böylece Türkiye, Coronavirus salgınının etkilerini en yakın bir biçimde hissetmeye başladı.

Zira hem İran’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının çokluğu hem de Türkiye – İran arasındaki hatların, havayolu şirketleri için oldukça kârlı olması, bu negatif etkinin daha yoğun bir biçimde yaşanmasına yol açacak gibi görünüyor.

Özellikle Türk Hava Yolları (THY), İstanbul ile İran’ın çeşitli kentleri arasında direkt yolcu taşımanın ötesinde, 1979 Humeyni Devrimi sonrasında ülkeden göç ederek ülke dışında yaşamaya başlayan çok sayıda İranlı’ya da bağlantı imkânı veriyor.

Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse; mesela, bu karar sonrasında THY’nin Los Angeles, Montreal, Toronto, Londra gibi uçuşlarında da İran çıkışlı aktarmalı yolcu sayısında kayıplar yaşanacak.

Benzer durum, nispeten daha kısa hatlarda ve daha dar kapsamda da olsa Pegasus için de geçerli.

Havayolu 101 olarak, Coronavirus salgınının en kısa zamanda kontrol altına alınmasını ve havacılık ve seyahat sektörünün en kısa zamanda normale dönmesini temenni ediyoruz.