Delta CEO’su, Qatar Airways’i Suçladı

Delta Air Lines CEO’su Ed Bastian, şirketin resmî web sitesinde yayımladığı uzunca bir makale ile Qatar Airways’i suçladı.

Bastian yazısına, Deutsche Bank’ta çalışan ve konuyla ilgili bir rapor hazırlayan bir havayolu analistinin sorusuyla başlamış:

“Air Italy’nin zararını kim karşılıyor?”

2016 yılında %9,2 ve 2017’de %18,4 oranında zarar eden Air Italy’nin yüz milyonlarca Euro kaybettiğine dikkat çeken Ed Bastian, bu durumdaki bir şirketin nasıl olup da bir anda filosunu yenileyebildiğini ve Kuzey Amerika’daki bir çok kente yeni seferler planladığını sorgulamış.

Delta CEO’su burada aslında bir bakıma tecahül-i ârif sanatını kullanmış.

Zira Air Italy’nin arkasında Qatar Airways’in olduğu ve şirketin %49 oranındaki bölümünün Doha merkezli havayoluna ait olduğu bir sır değil.

Ed Bastian (CEO, Delta)

Ed Bastian, son üç yılda faaliyet zararı 2 milyar USD’yi aşan Qatar Airways’in, Air Italy’yi kullanarak, daha önce ABD ile Katar arasında varılan bir mutabakatı çiğnediğini iddia ediyor.

Delta CEO’suna göre Qatar Airways, halihazırda yeterli sayıda uçuş yapılan bir takım hatlara gereğinden fazla kapasite sunarak, Amerikalı taşıyıcılara karşı yeni bir saldırı başlatmış durumda.

Körfez merkezli havayollarının rekabeti sebebiyle Amerikalı taşıyıcıların Orta Doğu ve Hindistan pazarını terk etmek zorunda kaldıkları ve Air Italy üzerinden yapılan bu yeni hamlenin, Amerikalı çalışanları işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakabileceği, Bastian’ın makalesinin belki de en can alıcı bölümü.

Amerikan kongresindeki bazı senatörlerin konuyla ilgili girişimde bulunduğunu söyleyen Ed Bastian yazısını, Trump yönetimine yaptığı, “Katar hükûmeti ikaz edilmeli”, çağrısıyla noktalamış.

Air Italy’nin Amerika Seferleri

Air Italy, hub olarak İtalya’nın Milano kentini kullanıyor.

Şirket buradan halihazırda ABD’nin New York ve Miami kentlerine sefer düzenliyor.

Air Italy bunlara ilave olarak 2019 yılının ilk yarısında ABD’de Chicago (14 Mayıs 2019), Los Angeles (3 Nisan 2019) ve San Francisco (10 Nisan 2019); Kanada’da ise Toronto (6 Mayıs 2019) kentlerine yeni hat açmayı planlıyor.

ABD ve Katar Anlaşmıştı

Bu yılın başında ABD ve Katar, sivil havacılık sektörüyle ilgili bir takım konularda mutabakata varmıştı.

İki ülkenin dışişleri bakanları, Rex Tillerson ve Abdulrahman al-Thani, geçtiğimiz Ocak ayı sonunda Washington’da bir araya gelerek muhtemel işbirliklerini ele almıştı.

Görüşmenin sonucunda sivil havacılık konusunda verildiği duyurulan kararlar bir hayli ilgi çekiciydi:

1- Qatar Airways bağımsız denetçiler tarafından uluslararası muhasebe kuralları çerçevesinde denetlenecek ve bunun sonucu, yıllık raporlar halinde kamuoyu ile paylaşılacak.

2- Qatar Airways, önümüzdeki iki sene boyunca alacağı ciddi miktardaki devlet yardımlarını resmen duyuracak. Şirket ayrıca, söz konusu muhtemel yardımların, ticarî temellere dayanmasına dikkat edecek.

3- Qatar Airways, 5. trafik haklarını kullanarak Avrupa ile ABD arasında herhangi bir sefer yapmayacağını taahhüt edecek.

Bu sayede, ABD ile Katar arasındaki sivil havacılık pazarında eşit şartlarda rekabet ortamının elde edilmesi hedefleniyordu.