Indigo_ Airbus_take_off

IndiGo’nun A320neo’larına Kısıtlama

Hindistan’ın en büyük havayolu şirketi IndiGo’nun A320neo tipi uçaklarda yaşadığı sorun bir türlü bitmek bilmiyor.

Hatırlanacağı üzere, 2016 yılının başında Lufthansa filosunda hizmete giren A320neo’lardaki en temel problem, Pratt & Whitney PW1000G tipi motorlarda yaşanmakta.

Bir ara A320neo’ların nispeten alçak bir irtifadan uçması bile söz konusu olmuştu.

A320neo ailesinin en büyük müşterisi konumundaki Hindistanlı taşıyıcı IndiGo da tabii olarak bu durumdan ciddi bir biçimde etkileniyor.

Indigo_ Airbus_A320neo_first_delivery
IndiGo – Airbus A320neo – İlk Teslimat

Geçtiğimiz Kasım ayında, Hindistan Sivil Havacılık Kurumu, IndiGo filosunda bulunan A320neo ailesinden olan uçakların motorlarının tamir edilmesi için 31 Ocak 2020 tarihine kadar süre vermişti.

Bu süreye kadar söz konusu motorlarda gerekli düzeltmeler yapılmazsa, uçaklar yere çekileceği bildirilmişti.

Hindistan Sivil Havacılık Kurumu’nu böylesine sert bir karar almaya sevk eden şey ise sadece bir hafta içinde bu uçakların motorlarında yaşanan tam dört farklı ayrı arızaydı.

Filosunda halihazırda bu tipte motorları kullanan 98 adet uçağı bulunan IndiGo, şimdiye kadar bunların yaklaşık yarısının modifiye edilerek problemin giderildiğini açıkladı.

Bu gelişmenin yanı sıra Hindistan’da acilen müdahale edilmesi gereken 30 adet kadar A320neo daha tespit edilmişti.

Hindistan Sivil Havacılık Kurumu, söz konusu uçakların Pratt & Whitney PW1000G tipi motorlarının düzeltilmesi için 19 Kasım 2019 tarihine kadar süre vermişti.

Uçaklar Birer Birer Yere Çekilecek

Kasım ayı için belirlenen mühletin dolması ile birlikte Sivil Havacılık Kurumu duruma müdahale etti.

IndiGo’ya, filosuna katılan her bir yeni uçağa karşılık, motorlarında gerekli düzeltme işlemi yapılmayan bir adet A320neo’yu yere çekme talimatı verildi.

Şirketin, filosundaki A320neo’ların motorlarını 31 Ocak 2020 tarihine kadar modifiye etmesi yönündeki diğer talimatın yerine getirilip getirilemeyeceği konusunda da tereddütler oluştu.

A320neo_Airbus_detail_engine
Airbus A320neo Motoru

Şu ânâ kadar 98 adet A320neo’da işlem yapıldığı; filoda düzeltilmeyi bekleyen 90 adet A320neo daha bulunduğu kaydedildi.

Son derece hızlı bir biçimde büyümekte olan IndiGo, hemen hemen her hafta yeni bir uçak teslim alıyor.

Motorlardaki sorun bir an önce giderilmezse, şirketin yere çektiği uçak sayısı hızlı bir biçimde artabilir.

IndiGo bir yandan modifikasyon çalışmalarına devam ederken, diğer yandan da geçici bir tedbir olarak kalkışlarda motorlara tam güç verilmemesi yönünde bir karar aldı.

Daha geçtimiz Ekim ayında Airbus A320neo ailesinden tam 300 adet yeni uçak siparişi veren, ayrıca, geniş gövdeli uçaklarla Londra seferlerine başlamayı planlayan IndiGo’nun büyüme ivmesi, söz konusu motor sorunu sebebiyle kesintiye uğrayabilir.

Bakalım şirket, neredeyse dört seneyi bulan bu sıkıntıdan nasıl kurtulacak?


Posted

in