Indigo_ Airbus_take_off

Hindistan, A320neo’ları Yere Çekebilir

Tüm dünya Boeing 737 MAX’larda yaşanan soruna odaklanmış olsa da Airbus A320neo’lardaki motor problemi de tüm hızıyla devam ediyor.

2016 yılının başında Lufthansa filosunda hizmete giren A320neo’lardaki en temel problem, Pratt & Whitney PW1000G tipi motorlarda yaşanmakta.

Bir ara A320neo’ların nispeten alçak bir irtifadan uçması bile söz konusu olmuştu.

İş bununla da kalmamış, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), yayımladığı bir uçuşa elverişlilik yönergesi (Airworthiness Directive) ile A320neo tipi uçakların ağırlık merkezinde değişiklik yapmıştı.

Uçağın denge merkezindeki değişiklik sebebiyle Lufthansa ve British Airways, bu tipteki uçaklarının en son sırasındaki koltuklara yolcu oturtmuyor.

Hatta, British Airways’te iptal edilen koltuk sırası sayısı, uçağın o anki ağırlık durumuna göre zaman zaman ikiye çıkıyor.

Indigo_ Airbus_A320neo_first_delivery
IndiGo – Airbus A320neo – İlk Teslimat

Hindistan, A320neo’ları Yere Çekebilir

A320neo ailesinin en büyük müşterisi konumundaki Hindistanlı taşıyıcı IndiGo’nun başı bu uçaklarla dertte.

Hindistan Sivil Havacılık Kurumu geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile IndiGo filosunda bulunan tüm A320neo ailesinden olan uçakların motorlarının tamir edilmesi için 31 Ocak 2020 tarihine kadar süre verdi.

Bu süreye kadar söz konusu motorlarda gerekli düzeltmeler yapılmazsa, uçaklar yere çekilecek.

Hindistan Sivil Havacılık Kurumu’nu böylesine sert bir karar almaya sevk eden şey ise sadece bir hafta içinde bu uçakların motorlarında yaşanan tam dört ayrı arıza.

Son üç yıl içerisinde Hindistanlı taşıyıcıların yaşadığı motor arızası sayısı ise toplam 15 adetti.

Kolayca tahmin edileceği gibi yaşanan bu ciddi sorunun kaynağı, IndiGo uçaklarındaki Pratt & Whitney PW1000G tipi motorlar.

A320neo_Airbus_detail_engine
Airbus A320neo Motoru

Filosunda halihazırda bu tipte motorları kullanan 98 adet uçağı bulunan şirket, şimdiye kadar bunların yaklaşık yarısının modifiye edilerek problemin giderildiğini açıkladı.

Öte yandan, bu gelişmenin yanı sıra Hindistan’da acilen müdahale edilmesi gereken 30 adet kadar A320neo daha tespit edilmişti.

Hindistan Sivil Havacılık Kurumu, söz konusu uçakların Pratt & Whitney PW1000G tipi motorlarının düzeltilmesi için 19 Kasım 2019 tarihine kadar süre verdi.

Aksi takdirde bu uçaklar da yere çekilecek.

Hatırlanacağı üzere IndiGo, geçen ayın sonunda çok büyük bir A320neo siparişi daha vermişti.

IndiGo, yine tamamı Airbus A320neo ailesinden olmak üzere tam 300 adet yeni uçak sipariş ederek, bu uçaklardaki toplam sipariş sayısını 830 gibi inanılması güç bir seviyeye yükseltmişti.


Posted

in