British-Airways_BA_Boeing-777-300ER

En Fazla Gelir Getiren Havayolu Hatları (2019)

2018 yılındaki bir yazımızda, dünya genelinde Nisan 2017 – Mart 2018 döneminde en fazla gelir üreten havayolu hatlarını ele almıştık.

Yine OAG tarafından hazırlanan çalışmada bu kez Nisan 2018 – Mart 2019 aralığına bakıyoruz.

Listenin zirvesi yine değişmiyor.

British Airways’in Londra Heathrow – New York JFK hattı, 1 milyar USD’yi aşan yıllık cirosuyla yine ilk sırada yer alıyor.

Şirketin LHR – JFK hattında sunmuş olduğu koltukların %30 gibi oldukça yüksek bir bölümü, Business veya First Class; yani hem ciro hem de kârlılık açısından son derece verimli bir kabin segmentine ait.

British Airways’in LHR – JFK hattını, Qantas’ın Melbourne – Sydney (861 milyon USD) ve Emirates’in Dubai – Londra Heathrow (796 milyon USD) hatları takip ediyor.

İlk 10 içinde yer alan havalimanı çiftlerinden beş tanesinde Londra Heathrow bulunuyor.

Emirates, Singapore Airlines, Cathay Pacific ve Qatar Airways’in kendi hub’larından Heathrow’a gerçekleştirdikleri uçuşlar, söz konusu şirketlerin uçuş ağları içerisinde en fazla gelir getiren hatlar olarak öne çıkıyor.

Yolcu sayısı bakımından dünyanın en işlek yedinci havalimanı olan Heathrow, ait olduğu kentin etkisiyle adeta bir çekim merkezi haline dönüşmüş durumda.

Heathrow’un sağlamış olduğu bu muazzam gelir, tüm küresel havayollarının Heathrow’a uçmak için neden birbirleriyle yarıştıklarını ve buradaki slotların neden bu kadar pahalı olduğunun adeta bir ispatı.

Listedeki bir diğer ayrıntı, Melbourne – Sydney hattı.

İlk on içerisindeki tek kısa menzilli hat burası.

Avustralya’nın bu iki önemli kenti arasındaki uçuş mesafesi sadece 706 km.

Dünyanın en fazla gelir getiren ilk on hattındaki diğer çiftler, 3.500 km’den uzun uçuşlardan oluşuyor.

Kuzey Amerika’nın zirvesinde de tabii olarak LHR-JFK hattı yer alıyor.

Onu, United Airlines’ın San Francisco (SFO) – Newyork Newark (EWR) hattı takip ediyor.

Üçüncü sırada ise American Airlines ve Los Angeles (LAX) – New York JFK hattı bulunuyor.

Asya’nın ilk sırasında, Singapore Airlines’ın LHR uçuşları yer alıyor.

İkinci sırada Cathay Pacific’in Hong Kong (HKG) – LHR ve üçüncü sırada yine Singapore Airlines’ın Sydney (SYD) hattı bulunuyor.

Her ne kadar kârlılık konusunda elimizde bir veri bulunmasa da, bu listede yer alan hatların bu açıdan da gayet verimli olduklarını tahmin ediyoruz.

Zira iş amaçlı yapılan seyahatlerin yoğun olduğu bu gibi parkurlarda ortalama bilet fiyatları da bir hayli yüksek seviyelerde gerçekleşiyor.

Dünyanın en fazla ülkesine ve en fazla dış hat noktasına uçan havayolu ünvanını taşıyan Türk Hava Yolları’nın hiç bir hattının ilk 10 içine girmemesi ayrıca dikkat çekiyor.

Bu durum belki de, yumurtaların büyük kısmının tek bir sepete doldurulmaması şeklinde olumlu olarak yorumlanabilir.


Posted

in

, ,