Cezeri: Türkiye’de Üretilecek İlk Uçan Otomobil

Türkiye’de üretilmesi planlanan ve Cezeri adı verilen uçan otomobilin projesine ilişkin ilk duyuru bugün yapıldı.

Projeye ilişkin bilgilendirme, Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar tarafından Twitter üzerinden gerçekleştirildi.

Bayraktar’ın vermiş olduğu bilgiye göre, Cezeri projesi üzerinde sekiz aydır çalışılıyor.

Nihaî tasarım ve üretim aşamasına gelinmesi için ise Ar-Ge çalışmalarının önümüzdeki yıllarda devam etmesi bekleniyor.

Önümüzdeki bir ay içinde tamamlanabilmesi durumunda, Cezeri’nin ilk prototipinin, İstanbul’da 17-23 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenecek Teknofest’te sergilenmesi ve bir gösteri uçuşu yapılması hedefleniyor.

Cezeri

Seçuk Bayraktar’ın paylaşımlarında göre, Türkiye’de üretilmesi planlanan ilk uçan otomobil tek kişilik olacak.

Drone bazlı teknolojiyle çalışacağı anlaşılan Cezeri’nin dört adet pervanesi bulunacak.

Aracın motor veya motorlarının, elektrikli olacağını tahmin ediyoruz.

Aracın kendi kendine sürücüsüz (veya pilotsuz) bir biçimde hareket etmesini sağlayan yazılım, kullanılacak piller ve pervane sistemi, projenin en kritik noktaları olarak göze çarpıyor.

Bunlara ek olarak, gelecek yıllarda şehir mimarisini temelden değiştirmesi beklenen bu araçların kent içi hava trafiğinin düzenlenmesi ve yönetilmesine ilişkin çalışmaların da şimdiden başlaması gerekiyor.

Kim bilir belki de, ülkemizde halihazırda devam etmekte olan yerli üretim elektrikli otomobil projesi ile Cezeri bir araya dahi getirilebilir.

Zira günümüzde sadece helikopterlerin kullanıldığı kent içi hava ulaşımı pazarının, şu anda 5 milyar USD mertebesinde bulunan büyüklüğünün, 2030 yılında 15 milyar USD’ye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yeni projenin hayırlı olmasını diliyor, en kısa sürede seri üretimin başlamasını temenni ediyoruz.

Dünyada Durum Ne?

Kendi kendine uçabilen (autonomous) ve elektrikli motorlara sahip araçlar konusunda dünyanın dört bir yanında projeler geliştiriliyor.

Elektrikli motorlara sahip olan ve dikine kalkış ve iniş (VTOL) yapabilme özelliği taşıyan bu araçların ABD ve Avrupa’da sertifikasyon süreçleri devam ediyor.

Çalışmaların 2020’li yılların ortalarına kadar tamamlanması ve ilk ticarî uçuşların başlaması hedefleniyor.

Airbus ve Boeing gibi dev uçak üreticilerinin yanı sıra, çok sayıda start-up firma, bu konuda Ar-Ge çalışması yapıyor.

Uçak üreticileri gibi, önde gelen otomobil üreticileri de bu işle ilgileniyor.

Daimler firması, kendisi gibi Almanya merkezli bir firma olan Volocopter’a destek verirken, Audi, içinde Airbus’ın da bulunduğu Pop.Up Next projesinde yer alıyor.

Pop.Up Next

Ayrıca AeroMobilKitty Hawk (Google’ın kurucularından Larry Page tarafından destekleniyor), Terrafugia, Lilium, Airbus (Vahana) ve Uber gibi firmalar, halen kendi kendine uçabilen otomobil projelerine yatırım yapmaya devam ediyor.

2020’li yıllarda Dubai, Singapur, Hong Kong, Taipei, New York gibi benzer dokuya sahip kentlerde uçan taksilerin hizmete gireceği tahmin ediliyor.

Aynı çerçevede İstanbul’da da uçak taksi denemelerine bir an önce başlanması gerekiyor.

Özellikle yeni havalimanının kent merkezine olan uzaklığı ve İstanbul’un karayolu trafik keşmekeşi düşünüldüğünde, müşterilere makûl fiyatlarla sunulacak bir uçan taksiye ciddi miktarda talep geleceğine inanıyoruz.


Posted

in

,