Kent İçi Hava Ulaşımı Pazarı Büyüyecek

Kent içi hava ulaşımı (Urban Air Mobility) pazarının, önümüzdeki on yıl içerisinde üç katına çıkması bekleniyor.

MarketsandMarkets adlı danışmanlık firması tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2030 yılına gelindiğinde kent içi hava ulaşımı pazarının küresel çaptaki büyüklüğü 15,2 milyar USD’ye ulaşacak.

Bu yöndeki en hızlı gelişimin, Asya – Pasifik bölgesinde yaşanacağı tahmin ediliyor.

Kent içi hava ulaşımı pazarının günümüzdeki büyüklüğü ise 5,3 milyar USD mertebesinde bulunuyor.

Volocopter

Şu anda sadece helikopterlerin kullanıldığı bu alanda, özellikle 2020’li yılların ikinci yarısından itibaren elektrik motorlu, pilotsuz, uçan taksilerin hızla yaygınlaşması bekleniyor.

Elektrikli motorlara sahip olan ve dikine kalkış ve iniş (VTOL) yapabilme özelliği taşıyan bu araçlar (eVTOL), kent içi hava ulaşımı pazarını günümüze göre bambaşka bir noktaya taşıyacak.

Dünyanın dört bir yanında çok sayıda şirket bu yönde projeler geliştirmekle meşgul.

Kitty Hawk (ABD), Lilium ve Volocopter (Almanya), EHang (Çin) ve A3 by Airbus (Avrupa), pilotsuz bir biçimde işletilebilen hava taksi projelerinde en ciddi ilerlemeyi kaydetmiş olan firmaların başında geliyor.

Pop.Up Next

Sadece eVTOL kategorisindeki araçların satış hacminin 2025 yılında 162 milyon USD, 2030 yılında ise 411 milyon USD mertebesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

Özellikle Dubai, Singapur, Hong Kong, Taipei, New York (Manhattan) gibi nüfus yoğunluğunun ve dolayısıyla karayolu trafiğindeki sıkışıklığın çok yüksek olduğu kentlerde, uçan taksilerin öncelikli bir biçimde hizmete girmesi bekleniyor.

eVTOL tipi araçların, helikopterlerin yüzde biri kadar ses çıkarttığı ve gürültü açısından bakıldığında çok daha fazla tercih edileceği düşünülüyor.

Gerekli teknolojik altyapının geliştirilmesi ve uçuş emniyetinin olması gereken seviyeye çıkarılmasının ardından, eVTOL tipi araçların ilk aşamada kısa mesafeli ulaşım için çok hızlı bir biçimde helikopterlerin yerini alması kaçınılmaz görünüyor.


Posted

in

,