Volocopter ve Fraport, Uçan Taksi İşinde Birlikte Çalışıyor

Volocopter firması ile Frankfurt Havalimanı’nın işletmecisi Fraport, uçan taksi projesinde işbirliği yapıyor.

Gelecek yıllarda Frankfurt Havalimanı ile kent merkezi arasında uçan taksi seferleri başlatmayı amaçlayan ikili, söz konusu hizmete ilişkin olarak gereken altyapı ve operasyon çalışmaları için konsept geliştiriyor.

Geliştirilen konseptin odak noktası, uçak ile uçan taksi arasındaki yolcu transferinin en konforlu bir biçimde yapılması olarak ön plana çıkıyor.

Bu çerçevede öncelikle uçan taksiler için gerek Frankfurt Havalimanı’nda ve gerekse çevre bölgelerde, Volocopter Port adı verilen iniş-kalkış alanları oluşturulacak.

Halihazırda FraDrones adını verdiği bir program dahilinde, havalimanında drone kullanımı konusunda bir takım çalışmalarda bulunan Fraport, bu işin yabancısı değil.

Proje başarıya ulaşırsa, 2020’li yıllarda tüm dünya genelinde özellikle nüfusu ve dolayısıyla trafik yoğunluğu had safhada olan kentlerin ulaşımına yeni bir soluk katacağı tahmin edilen uçan taksi konsepti, Frankfurt Havalimanı ile entegre hale gelecek.

Belki de bu sayede havalimanı, daha geniş bir havzadan “premium” olarak tâbir edilen yolcuları kendisine çekmiş olacak.

Günümüzde yılda yaklaşık 70 milyon yolcuya hizmet veren Frankfurt Havalimanı, 2023 yılında Terminal 3 binasını hizmete sokmayı planlıyor.

Terminal 3’le birlikte artması muhtemel olan yolcu sayısı düşünüldüğünde, uçan taksi gibi yolcu konforunu ciddi bir biçimde artırabilecek inovatif yenilikler, ayrı bir önem kazanıyor.

Volocopter Nedir?

eVTOL kategorisinde yer alan Volocopter, 18 adet pervanesiyle dikine kalkış ve iniş (VTOL) yapabilme özelliğine sahip olan ve elektrik motoruyla çalışan bir uçan araç.

Drone teknolojisi temelinde geliştirilen Volocopter, iki yolcusunu pilotsuz bir biçimde 30 km mesafeye kadar ulaştırabiliyor.

Araçta bulunan çok sayıda pervane, gökdelenler arasında meydana gelebilen küçük türbülanslara karşı konforlu bir seyahat imkânı veriyor.

2017 yılı içerisinde dünyanın en önde gelen otomotiv firmalarından bir tanesi olan Daimler’den destek almayı başaran Volocopter ilk kent içi denemesini 25 Eylül 2017 tarihinde Dubai’de gerçekleştirmişti.

Sadece Dubai’de değil, 2020’li yıllarda Singapur, Hong Kong, Taipei, New York gibi benzer dokuya sahip kentlerde de uçan taksilerin hizmete gireceği tahmin ediliyor.

Aynı çerçevede İstanbul’da da uçak taksi denemelerine bir an önce başlanması gerekiyor.

Özellikle yeni havalimanının kent merkezine olan uzaklığı ve İstanbul’un karayolu trafik keşmekeşi düşünüldüğünde, müşterilere makûl fiyatlarla sunulacak bir uçan taksiye ciddi miktarda talep geleceğine inanıyoruz.