Mitsubishi_MRJ_Regional Jet_japan

Mitsubishi, Bombardier’in Uçak Üretimi Bölümünü Satın Almak İstiyor

Japon sanayi devi Mitsubishi Heavy, Kanadalı Bombardier firmasının bölgesel yolcu uçağı üretimi bölümünü satın almayı planlıyor.

Taraflar arasındaki görüşmelerin devam ettiği ve nihaî bir anlaşmaya varılması halinde konuyla ilgili duyurunun, bundan on gün kadar sonra Paris’te başlayacak olan havacılık fuarından resmen duyurulacağı belirtiliyor.

Bombardier firmasının bölgesel yolcu uçağı programı sürekli bir biçimde zarar ediyor.

Söz konusu üretim programının halihazırda, 2020 yılı sonrası için herhangi bir yeni uçak siparişi de bulunmuyor.

Zaten hatırlanacağı üzere Bombardier 2017 yılında, CSeries adlı bir diğer bölgesel uçak üretimi programını Avrupalı üretici Airbus’a satmıştı.

Bombardier ayrıca, Kuzey İrlanda ve Fas’ta bulunan uçak parçası üretim tesislerini de satmayı planlıyor. Kuzey İrlanda’daki tesisle özellikle Airbus’ın ilgilendiği iddia ediliyor.

Neticede, Mitsubishi ile anlaşması durumunda Bombardier, nispeten daha kârlı olan iş jetleri ve tren üretimine odaklanmayı hedefliyor.

Qantas_VH-QOW_Taronga_Western_Plains_Zoo_Logo-jet_Bombardier_Dash_8

Mitsubishi’nin Kendi Uçak Üretim Projesi

Bu noktada tabii olarak akıllara, Mitsubishi Heavy bünyesinde devam eden bölgesel yolcu uçağı projesi geliyor.

Mitsubishi Aircraft Corporation tarafından geliştirilmekte olan uçağın adınının, Space Jet olarak değiştirileceği ortaya çıkmıştı.

Bu önemli kararın ardında, şirketin bu yeni uçak için yeni bir pazarlama stratejisi tercih etmesi yatıyor.

Önümüzdeki dönemde özellikle ABD pazarına odaklanmayı planlayan Mitsubishi, uçağın adındaki Japon çağrışımını kaldırarak, daha küresel bir kelime tercihinde bulunmuştu.

Ayrıntıları bu ay içinde açıklanacak proje güncellemesi özellikle ABD pazarı için düşünülen 70 koltuklu model üzerine olacak.

ABD coğrafyasının neredeyse %80 oranındaki bölümü bölgesel jet operasyonuna uygun ve bu pazar şu anda Kanada üretimi Bombardier ve Brezilya üretimi Embraer tipi uçaklarla besleniyor.

İşin en ilginç yanlarından bir tanesi, Bombardier geçmiş yıllarda, bazı eski personelinin uçak üretimiyle ilgili bazı ticarî sırları Mitsubishi’ye aktardığı iddiasıyla şirkete dava açmıştı.

Mitsubishi MRJ90

Space Jet’in üretim ve sertifikasyon sürecinde yaşanan gecikmeler, Japonları alternatif çareler üretmeye zorlamış gibi görünüyor.

Hatırlanacağı üzere, Space Jet’in büyük modeli olan MRJ90’da sertifikasyon çalışmaları halen devam ediyor.

Proje başladığından bu yana uçağın hizmete giriş tarihi tam beş kez ertelendi.

Son anda yine kötü bir sürpriz olmazsa, lansman müşterisi konumundaki All Nippon Airways’e (ANA) yapılması planlanan ilk teslimat en iyi ihtimalle 2020 yılının ortalarında gerçekleştirilecek.

En başta hedeflenen tarih ise 2013 yılı sonu, 2014 başıydı.

Batı dünyasının Rusya (UAC) ve Çin (Comac) üretimi olan bölgesel yolcu uçaklarına mesafeli duruşu da hesaba katıldığında, Space Jet, Amerika dışından ABD pazarına giriş yapma ihtimali olan tek bölgesel yolcu uçağı gibi görünüyor.

(Bölgesel yolcu uçağı, 76 ve daha az koltuk kapasiteli ve maksimum kalkış ağırlığı 39 tondan hafif olarak tanımlanıyor)

ABD pazarı için düşünülen 70 kişilik versiyonun sertifikasyon süreci henüz başlamış değil ve bu modelin hizmete girişi için en erken 2022 yılı telaffuz ediliyor.

Özellikle Bombardier ile bir anlaşmaya varıp, Kanada’nın Montreal kentindeki üretim tesislerinin Space Jet için kullanılması halinde, projenin seyri tamamen değişebilir.

Mitsubishi, 2008 yılında başladığı bu projeye şu ânâ kadar yaklaşık 5,5 milyar USD harcamış durumda ve daha da harcayacak gibi görünüyor.