Airbus, Bombardier CSeries Programını Satın Aldı

Swiss_Bombardier_Cseries
Bombardier CSeries (Swiss Livery)

Avrupalı uçak üreticisi Airbus, Kanadalı uçak ve tren üreticisi Bombardier tarafından geliştirilmiş olan CSeries uçak üretim programını satın aldı.

Airbus, tam adı CSeries Aircraft Limited Partnership olan şirketin %50,01 oranındaki hissesinin sahibi oldu. Buna karşılık şirketin %31 oranındaki bölümü yine Bombardier’nin portföyünde bulunacak.

Bu gelişmeyle birlikte Bombardier, şu ana kadar 6 milyar USD harcama yaptığı CSeries programının kontrolünü kaybederken, çok ciddi bir finansman ve satış ağı desteğini elde etmiş oldu.

Özellikle Airbus’ın oldukça kuvvetli olduğu, buna karşı Bombardier’nin pek varlık gösteremediği Asya pazarı için bu anlaşmanın fayda sağlayabileceği belirtiliyor.

CSeries programı dahilinde geliştirilen uçakların son 18 ay içerisinde hiç yeni sipariş alamadığı düşünüldüğünde, programın geleceği açısından söz konusu anlaşmanın ne denli kritik olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Hatırlanacağı üzere, Bombardier firması geçtiğimiz günlerde ABD ile çok ciddi bir ticarî sorun yaşamıştı.

Sorunun kaynağında, Delta Air Lines’ın vermiş olduğu 75 adetlik CS100 siparişi yatıyor.

Boeing’in şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın ardından, ABD’ye ihraç edilecek olan CSeries modeli uçaklara %80 oranında ilave vergi getirilmişti.

Zira Boeing, Bombardier’nin CSeries modeli uçaklar için havayolu şirketlerine vermiş olduğu fiyat tekliflerinin anormal derecede düşük olduğunu iddia etmişti.

Bunun yanı sıra, %80 oranındaki ilave verginin öncesinde, Bombardier CSeries için uygulanmasına karar verilen %220 oranında bir başka vergi daha bulunuyor.

Amerikan devletinin almış olduğu bu karar, siyasetçilerin de gündemine oturmuştu.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve ABD Başkanı Donald Trump ile görüşerek, uygulanmasına karar verilen böylesine yüksek ve hatta “cezalandırıcı” olarak nitelendirilebilecek vergilerin, ülkeler arasındaki ticareti olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Halihazırda Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’taki Bombardier tesislerinde, 4.000’den fazla işçi çalışıyor.

Airbus’ın CSeries programını satın alması, burada çalışan işçiler açısından en azından kısa vadede br rahatlama sağlamış oldu.


Posted

in

,

Comments

2 responses to “Airbus, Bombardier CSeries Programını Satın Aldı”