Mitsubishi_MRJ-90_test_JA21MJ

MRJ’nin Adı, “Space Jet” Olarak Değiştiriliyor

Japon Mitsubishi Aircraft Corporation (Mitac) firması tarafından üretilen yapılan ve ilk deneme uçuşunu 11 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen Mitsubishi Regional Jet MRJ’nin adı, “Space Jet” olarak değiştiriliyor.

Bu önemli kararın ardında, şirketin bu yeni uçak için yeni bir pazarlama stratejisi tercih etmesi yatıyor.

Önümüzdeki dönemde özellikle ABD pazarına odaklanmayı planlayan Mitsubishi, uçağın adındaki Japon çağrışımını kaldırarak, daha küresel bir kelime tercihinde bulunmuş.

Ayrıntıları bu ay içinde açıklanacak proje güncellemesi özellikle ABD pazarı için düşünülen 70 koltuklu model üzerine olacak.

ABD coğrafyasının neredeyse %80 oranındaki bölümü bölgesel jet operasyonuna uygun ve bu pazar şu anda Kanada üretimi Bombardier ve Brezilya üretimi Embraer tipi uçaklarla besleniyor.

Hatırlanacağı gibi, 2017 yılında Airbus’ın Kanadalı uçak üreticisi Bombardier’in CSeries adlı programını satın almasının ardından Boeing, Brezilyalı Embraer firmasına ortak olmuştu.

Böylece, dünyadaki tüm mevcut ve üretimdeki yolcu uçaklarının %88 gibi son derece yüksek orandaki bir bölümü, Airbus ve Boeing çatısı altında sayılır hale gelmişti.

Batı dünyasının Rusya (UAC) ve Çin (Comac) üretimi olan bölgesel yolcu uçaklarına mesafeli duruşu da hesaba katıldığında, Japonya üretimi Space Jet, Amerika dışından ABD pazarına giriş yapma ihtimali olan tek bölgesel yolcu uçağı gibi görünüyor.

(Bölgesel yolcu uçağı, 76 ve daha az koltuk kapasiteli ve maksimum kalkış ağırlığı 39 tondan hafif olarak tanımlanıyor)

Space Jet

Mitac ayrıca, uçağın üretimini ABD’de gerçekleştirmeyi ve projede daha fazla ABD’li tedarikçi ile çalışmayı da düşünüyor.

Space Jet projesi için son derece büyük bir kırılma noktası şeklinde nitelendirilebilecek bu kararlar silsilesinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın uluslararası ticaret konularında yapmış olduğu girişimlerle bir ilgisi olup olmadığını henüz bilmiyoruz.

Hatırlanacağı üzere, Space Jet’in büyük modeli olan MRJ90’da sertifikasyon çalışmaları halen devam ediyor.

Proje başladığından bu yana uçağın hizmete giriş tarihi tam beş kez ertelendi.

Son anda yine kötü bir sürpriz olmazsa, lansman müşterisi konumundaki All Nippon Airways’e (ANA) yapılması planlanan ilk teslimat en iyi ihtimalle 2020 yılının ortalarında gerçekleştirilecek.

En başta hedeflenen tarih ise 2013 yılı sonu, 2014 başıydı.

Gelgelelim, ABD pazarı için düşünülen 70 kişilik versiyonun sertifikasyon süreci henüz başlamış değil.

Bu yüzden, küçük modelin hizmete girişi için en erken 2022 yılı telaffuz ediliyor.

Mitsubishi, 2008 yılında başladığı bu projeye şu ânâ kadar yaklaşık 5,5 milyar USD harcamış durumda.


Posted

in