Sabiha Gökçen Havalimanı, Dış Hatlarda Dolu Dizgin Gidiyor

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), 2019 yılı Mayıs ayına ilişkin uçak, yolcu ve yük istatistiklerini yayımladı.

Açıklanan verilere göre, son bir yıldır olduğu gibi, Türkiye genelindeki iç hat yolcu sayısındaki kaybın, Mayıs’ta da devam ettiği görülüyor.

Bu yılın ilk beş ayını, 2018’in aynı dönemi ile kıyasladığımızda, iç hatlardaki yolcu kaybının neredeyse %14’e ulaştığı görülüyor.

Öte yandan, özellikle güney sahillerimizdeki turizm canlılığı sayesinde, aynı dönemde dış hatlarda %7 oranında bir artış elde edilmiş durumda.

Sabiha Gökçen Havalimanı, Dış Hatlarda Dolu Dizgin Gidiyor

Mayıs ayında dikkat çeken bir diğer durum, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın (SAW) göstermiş olduğu performans.

Geçtiğimiz ay SAW’da iç hat yolcu sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre %9 oranında azalarak, 1,7 milyon mertebesine geriledi.

Bununla birlikte, dış hat yolcu sayısında aylardır devam eden çift haneli artış, Mayıs’ta da devam etti.

Dış hat yolcu sayısı yaklaşık %13 oranında artarak, 1 milyon seviyesine yaklaştı.

SAW’daki bu artışta özellikle, İstanbul’da geçtiğimiz Nisan ayında hizmete giren yeni havalimanının, şehrin Anadolu yakasındaki bir çok muhite olan uzaklığı büyük rol oynuyor.

Daha önceden Atatürk Havalimanı’nı kullanan bazı yolcuların, yeni dönemde SAW’ı tercih ettiği söyleniyor.

Pegasus’un yaklaşık %65 ve THY’nin %30 oranında pazar payına sahip olduğu SAW’daki yolcu sayısının, önümüzdeki dönemde de yükselen bir tempoyla artmaya devam edeceği öngörülüyor.

Bu noktada, yapımı adeta bir yılan hikâyesine dönen ikinci pistin bir an önce tamamlanıp, SAW’ın uçuş kapasitenin artırılmasının ülkemiz adına büyük katkı sağlayacağının da altını çizelim.

Pist kapasitesinde arzu edilen rahatlama sağlanana kadar, hem THY’nin hem de Pegasus’un, daha yüksek koltuk kapasiteli uçaklar kullanarak, buradaki yolcu sayısını daha da yukarılara taşıyacağını tahmin ediyoruz.

THY geniş gövdeli uçaklarla, Pegasus ise filosuna yeni katacağı ve koltuk kapasitesi 200’ün üzerinde olan Airbus A321neo‘larla, SAW’daki yolcu sayısını artırmaya devam edecekler gibi görünüyor.

İstanbul Yeni Havalimanı Beklentilerin Gerisinde

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Nisan ayının başında hizmete giren İstanbul Yeni Havalimanı ise şimdilik beklentilerin gerisinde kalmış durumda.

Atatürk Havalimanı’nın 2018 Mayıs performansı ile kıyasladığımızda yeni havalimanı, iç hatlarda %15,9, dış hatlarda %0,4 ve toplamda %4,8 oranında yolcu kaybetmiş durumda.

Yeni havalimanının hem İstanbul halkının yoğun olarak yaşadığı güney sahillerine uzak olması, hem her bakımdan yolcular için çok daha maliyetli olması, hem de iki pistle sunabildiği kısıtlı hava trafiği kapasitesi sebebiyle THY’nin hedeflediği şekilde büyümesine imkân vermemesinden ötürü, bir süre daha bu tempoda faaliyet göstermeye devam edeceğini tahmin ediyoruz.

İşe kargo açısından bakacak olursak; kargo uçakları henüz yeni havalimanından operasyon yapmaya başlamadığından, böyle bir mukayesenin doğru fotoğrafı göstermeyeceğini belirtmemiz gerekiyor.


Posted

in

,