Sabiha Gökçen Havalimanı’na, Yeni Havalimanı Dopingi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), 2019 yılı Nisan ayına ilişkin uçak, yolcu ve yük istatistiklerini yayımladı.

Türkiye genelinde iç hat yolcu sayısındaki kaybın, Nisan ayında artarak devam ettiği görülüyor.

Yine Nisan ayında özellikle istatistikî açıdan altını çizmemiz gereken bir diğer husus, İstanbul’da Atatürk Havalimanı’ndan yeni havalimanına yapılan taşınma operasyonuydu.

Hatırlanacağı üzere, Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na taşınma süreci 5 Nisan 2019 günü saat 03:00’te başlamış ve 7 Nisan 2019 günü saat 00:00’da bitmişti.

45 saat olarak planlanan taşınma çalışmalarının ardından ilk olarak THY, 6 Nisan 2019 saat 14:00 itibarıyla yolcu uçağı seferlerini İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleştirmeye başlamıştı.

Bununla birlikte THY, taşınmayı takip eden günlerde normal tarifesinin ancak %30 oranında bir kapasiteyle operasyona başlamış; bir hafta içerisinde kademeli olarak tam kapasiteye ulaşmıştı.

Bu yüzden doğal olarak, İstanbul Havalimanı’nın Nisan ayı yolcu istatistiklerinde geçen senenin aynı ayına göre çok ciddi bir düşüş söz konusu.

Yeni havalimanının gerçek performansını görmek için, Mayıs sonunu beklememiz gerekiyor.

Nisan ayının ilk beş gününde Atatürk Havalimanı’ndan seyahat eden yolcuları da dahil ettiğimizde, İstanbul Havalimanı’nın aylık sonuçları şu şekilde gerçekleşti:

İç Hat: 1.006.889 + 220.426 = 1.227.315

Dış Hat: 3.405.069 + 651.606 = 4.056.675

Sabiha Gökçen Havalimanı’na, Yeni Havalimanı Dopingi

Öte yandan, yeni havalimanının İstanbul kent merkezine olan uzaklığı sebebiyle özellikle şehrin Anadolu yakasındaki yolcuların bir kısmının Sabiha Gökçen Havalimanı’nı (SAW) tercih etmeye başlayacakları öngörümüz doğru çıktı.

SAW, Nisan ayında iç hatlarda %8,6 oranında yolcu kaybına uğrarken, dış hatlarda %24,2 gibi muazzam bir artışa imza attı.

Aylık dış hat yolcu sayısı 1.199.787’ye ulaştı. Bu sayı, geçen yılın Ağustos ayında kırılan dış hat yolcu sayısı rekorundan sonra SAW tarihinin en iyi ikinci performansı.

Hem de daha Nisan ayında…

SAW’daki toplam yolcu sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre %2,4 artış kaydederek 2,9 milyona ulaştı.

Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)

Pegasus’un yaklaşık %65 ve THY’nin %30 oranında pazar payına sahip olduğu SAW’daki yolcu sayısının, önümüzdeki aylarda yükselen bir tempoyla artmaya devam edeceği öngörülüyor.

Bu noktada, yapımı adeta bir yılan hikâyesine dönen ikinci pistin bir an önce tamamlanıp, SAW’ın uçuş kapasitenin artırılmasının ülkemiz adına büyük katkı sağlayacağının da altını çizelim.

Pist kapasitesinde arzu edilen rahatlama sağlanana kadar ise hem THY’nin hem de Pegasus’un, daha yüksek koltuk kapasiteli uçaklar kullanarak, buradaki yolcu sayısını daha da yukarılara taşıyacağını tahmin ediyoruz.


Posted

in

,

Comments

One response to “Sabiha Gökçen Havalimanı’na, Yeni Havalimanı Dopingi”