British Airways’in “Ücretli İkram” Uygulaması Başarıya Ulaştı mı?

Düşük maliyetli iş modelini benimseyen havayollarının sektöre kabul ettirdiği en önemli yeniliklerden bir tanesi, uçuş sırasında yolculara verilen yemek hizmetinin paralı hale getirilmesiydi.

Network taşıyıcı olarak tâbir eden yerleşik havayolları uzunca bir süre buna direndi ve uçak ikramını ücretsiz olarak sağlamaya devam etti.

Ancak önce Amerika Birleşik Devletleri iç hat pazarındaki network taşıyıcılar olmak üzere, dünyanın diğer bazı bölgelerindeki havayolları da bu akıma uyarak, Economy Class yolcularına ücretli ikram hizmeti vermeye başladı.

Bunlardan bir tanesi, bu yıl 100. kuruluş yıldönümünü kutlayan, sektörün en kadim şirketlerinden British Airways’ti.

British Airways, 2017 yılının Ocak ayından itibaren, dört saate kadar olan uçuşlarında, Economy Class ikramını paralı hale getirmişti.

Şirket konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu sayede uçuş sonrasında uçaktan çıkan çöp miktarının azalacağını ve çevreye daha az zarar verileceği gibi bir hususa dikkat çekerken, ücretsiz ikram almaya alışkın yolcular tepki göstermişti.

O yılın Nisan ayında yaptığımız bir İstanbul – Londra uçuşunda British Airways’in yeni konseptini deneme fırsatını bulmuştuk.

Marks & Spencer tarafından hazırlanan ve oldukça zengin bir menü, yolcuların tercihine sunulmuştu.

Belli aralıklarla dönüşümlü olarak verilse de sürekli aynı ve nispeten düşük kaliteli yemekler yerine, sık sık değişen, kaliteli ve bol seçenekli bir menüden tercih yapabilmek, aslında yolculara daha iyi bir deneyim sunma anlamına geliyor.

Tabii daha önceden bedava olan bir hizmetin paralı hale getirilmesi, her zaman için tepki çekiyor.

British Airways’in “Ücretli İkram” Uygulaması Başarıya Ulaştı mı?

Aradan geçen iki seneyi aşkın bir sürenin ardından, British Airways CEO’su Alex Cruz yaptığı açıklamada, kısa mesafeli uçuşlarda Economy Class’taki ücretli ikram uygulamasının başarıya ulaştığını belirtti.

Uygulamanın ilk 6-7 ayında yolcular ödeme seçenekleri ve almak istedikleri yemeğin veya sandviçin bitmiş olması veya uçağa hiç yüklenmemiş olmasından şikâyet ettiler.

Yetersiz yükleme durumu özellikle, Londra’ya dönüş seferlerinde daha belirgin bir biçimde gözlemlendi.

Bu dönemde yolculardan ve kabin memurlarından gelen geri bildirimler tek tek değerlendirilerek, hat bazında ikram yükleme planları oluşturuldu.

Mesela Cenevre – Londra hattında, Salı günleri, günün ikinci uçuşuna hangi üründen ne kadar yüklenmesi gerektiği belli olurken, planlar hazırlanırken, kayak sezonu olup olmadığına da dikkat edilmesi gerektiği ortaya çıktı.

Alex Cruz, tüm bu çalışmaların sonucunda, Economy Class yolcusunun ikram hizmetinden duyduğu memnuniyetin, bedava ikram döneminden daha yüksek bir seviyeye ulaştığını söyledi.

Bakalım Avrupa’da, ücretli ikram konusunda British Airways’i takip eden başka network taşıyıcılar da olacak mı?