Atina Havalimanı, Çinli Turistlere Hazır

2018 yılında 130 milyondan fazla Çinli turist, iş ya da tatil amacıyla dünyanın dört bir tarafına seyahat etti.

Çinli turistlerin en dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi, gittikleri ülkelerde diğer ülkelerden gelen turistlere göre ortalamada daha fazla alışveriş yapıyor olmaları.

Bu durum tabii olarak havalimanlarına da yansıyor.

30 Eylül 2017 tarihinden bu yana, Çin Halk Cumhuriyeti’nin dev havayolu şirketlerinden Air China’nın tarifeli seferler yaptığı Atina Havalimanı, Çinli turist etkisini yakından hisseden noktalardan bir tanesi.

Yunanistan merkezli bir yeni girişim şirketi olan Toorbee ile bir işbirliği yapan Atina Havalimanı, Yunanistan’da Çinli yolcular için özel olarak hazırlanan ilk mobil uygulamayı hizmete soktu.

“AIΑ-Toorbee WeChat Miniapp” adı verilen uygulama Çinli yolculara kendi dillerinde kullanıcı dostu bir dijital ortam sağlama iddiasında.

Bu uygulama Atina Havalimanı’nı aynı zamanda, Avrupa’nın “Çinli turistlere hazır” havalimanlarından bir tanesi haline getirmeyi hedefliyor.

Havalimanının çeşitli noktalarındaki QR kodları okutmak suretiyle yolcular, ürün, hizmet ve kampanyalar hakkında bilgi alabilecek.

Uygulama sayesinde yolcuların havalimanı deneyimi iyileştirilirken, Atina’ya ilişkin bilgiler de sunulacak.

Çin’de aylık ortalama 400 milyon kullanıcısı bulunan WeChat Miniapp, Çinli yolculara ulaşmak için doğru bir araç gibi görünüyor.

Bununla birlikte, Atina Havalimanı’nın bu girişimlerinden ticarî anlamda da kazançlı çıkabilmesi için, çok hızlı bir biçimde Çinlilere yönelik ödeme sistemlerini de devreye alması gerekiyor.

Havalimanları, Çinli Yolcuları Hedefliyor

Sayıları doğal olarak son derece fazla olan Çinli turistler, dünya genelinde seyahat sektörünün tüm oyuncuları tarafından yakından takip ediliyor.

Perakende satışlarını artırmanın peşinde olan havalimanı işletmecileri de, Çinli yolculara yönelik çeşitli kolaylıklar sunuyor.

2016 yılının Mart ayında, İstanbul Atatürk Havalimanı duty-free alanları işletmecisi ATÜ Duty-Free, Çinli yolcuların alışverişlerinde kullanmaları amacıyla, ödeme sistemi UnionPay ile bir işbirliği yapmıştı.

Aynı yılın Aralık ayında ise Helsinki Havalimanı işletmecisi Finavia, Çinli yolcularına daha iyi hizmet etmek amacıyla, dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden bir tanesi olan Alibaba tarafından geliştirilen AliPay adlı online ödeme platformunu kullanıma sokmuştu.

Helsinki Havalimanı bunun yanı sıra, Çince konuşan yolcu asistanları ve terminal içerisindeki yönlendirme tabelalarına Çince ifadelerin eklenmesi gibi uygulamalara da imza atmıştı.

AliPay’in Avrupa’da geçerli olduğu diğer havalimanları arasında, Frankfurt ve Münih dikkat çekiyor.

Changi Havalimanı – WeChat Pay

Çinli yolculara yönelik bir başka projenin tamamlanmasıyla birlikte, 2018 yılı ortalarında Singapur Changi Havalimanı, “WeChat Pay” uygulaması üzerinden ödeme kabul etmeye başlamıştı.

Havalimanında bulunan dört terminal binasının hepsinde birden devreye giren yeni uygulama, 150 satış noktasında geçerliydi.

Bu çerçevede Changi Airport Group ve WeChat Pay, üç yıllık bir pazarlama anlaşması imzalamıştı.