Helsinki Havalimanı, Çinli Yolcular İçin AliPay ile İşbirliği Yaptı

Helsinki Havalimanı’nda, Çince bilen asistanlar yolculara yardımcı oluyor.

Havalimanı işletmelerinin gelirleri temelde ikiye ayrılıyor:

1- Havacılık gelirleri

2- Havacılık dışı gelirler

Havacılık gelirleri, havayolu şirketlerinden direkt olarak tahsil edilen ödemeleri, yer hizmetleri, körük kullanımı gibi unsurları içeriyor.

Bu ve benzeri gelir kalemlerinin dışında kalan tüm gelirler, “havacılık dışı” olarak tâbir ediliyor.

Bölgelere göre değişmekle birlikte, dünya genelindeki ortalamalara göre, bir havalimanı işletmesinin bilançosunda havacılık gelirleri %40 oranında paya sahipken, havacılık dışı gelirler %60’ı buluyor.

Bu durum özellikle terminal içerisindeki ticarî aktivitelerin önemini ciddi bir biçimde artırıyor.

Havacılık dışı gelirlerin kendi içerisindeki dağılımına baktığımızda ilk sırada, %27 oranındaki payla perakende satışları görüyoruz.

Onu, %20 ile otopark gelirleri ve %18 ile gayrımenkul kira gelirleri takip ediyor.

Helsinki Havalimanı, Çinli Yolcular İçin AliPay ile İşbirliği Yaptı

Perakende satışların öneminin farkında olan Helsinki Havalimanı işletmecisi Finavia, Çinli yolculara daha iyi hizmet etmek amacıyla, dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden bir tanesi olan Alibaba tarafından geliştirilen AliPay adlı online ödeme platformunu kullanıma soktu.

AliPay’in mobil ödeme uygulaması, 2016 yılının Aralık ayından itibaren Helsinki Havalimanı’ndaki belli bazı ticari işletmeler tarafından kullanılmaya başlandı.

Moomin, Iittala, M-Box, Finspiration, Lindroos ve Moomin markaları bu konuda öncülük ederken, Finavia, terminaldeki tüm işletmecilerin AliPay’i kullanmasını hedefliyor.

Helsinki böylelikle, dünya genelinde yaklaşık 400 milyon kullanıcısı bulunan AliPay ile işbirliği yapan Avrupalı ilk havalimanlarından bir tanesi oldu.

AliPay’in Avrupa’da geçerli olduğu diğer noktalar Münih ve Frankfurt havalimanları.

Çinli yolcular için hazırlanan Helsinki Havalimanı rehberi.

Helsinki Havalimanı bunun yanı sıra, Çince konuşan yolcu asistanları ve terminal içerisindeki yönlendirme tabelalarına Çince ifadelerin eklenmesi gibi uygulamalara da imza attı.

Finavia Ticarî Hizmetler Direktörü Elena Stenholm yaptığı açıklamada, “Helsinki Havalimanı’nda en fazla artışın Çinli yolculardan geldiğini ve en fazla para harcayan yolcu grubunun da Çinliler olduğunu” belirtiyor.

Stenholm bu sebepten ötürü, Çinli yolculara ellerinden gelen en iyi hizmet deneyimini yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını söylüyor.

İnsanların alışkın oldukları kolay ödeme seçeneklerini kullanması, güvenli alışveriş duygusunu güçlendirdiğinden, AliPay uygulamasının, Çinli yolcuların harcamalarına olumlu yönde katkıda bulunacağı tahmin ediliyor.

Yine Çinli yolculara hitap eden China UnionPay ödeme seçeneği de, Helsinki Havalimanı’ndaki bir çok ticarî işletmede kullanılıyor.

Çinli yolcular, gerek Helsinki Havalimanı ve gerekse Finnair için büyük önem arz ediyor.

Zira Çinli yolcular, havalimanlarında alışveriş yapan yolcu grupları arasında genelde ilk sıralarda yer alıyor.

Ve bilindiği üzere Finnair kendisini, Avrupa ile Uzak Doğu arasında bir “bağlayıcı” havayolu şirketi olarak konumlandırıyor.

Helsinki’yi aktarma noktası olarak kullanmanın yanı sıra, Çinliler Finlandiya’nın turistik yerlerini de ziyaret ediyor.

Sadece 2017 yılı içerisinde, Alibaba’nın seyahat firması olan AliTrip, 50.000 Çinli’yi kuzey kutup dairesi üzerinde bulunan turistik kent Rovaniemi’ye getirmeyi hedefliyor.

Finavia ile Pekin Havalimanı arasındaki personel değişimi programıyla da, Çin hizmet kültürünün ve Çinli yolcuların ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması hedefleniyor.

Comments

2 responses to “Helsinki Havalimanı, Çinli Yolcular İçin AliPay ile İşbirliği Yaptı”