American Airlines’tan Avrupa Hamlesi

Dünyanın en büyük üç havayolundan bir tanesi olan American Airlines, Avrupa’da üç yeni hat birden açmaya hazırlanıyor.

Şirket, dış hat tarifesinde yapmış olduğu değişiklik çerçevesinde Berlin, Bologna ve Dubrovnik uçuşlarına başlamayı planlıyor.

Mevsimlik olarak icra edilecek uçuşlar, American’ın hub’larından Philadelphia’dan yapılacak. 2019 yılının Haziran ayında başlayacak uçuşlar, Eylül ayının sonuna kadar devaem edecek.

Böylece American Airlines, Bologna ve Dubrovnik’e sefer yapan tek Amerikalı havayolu ünvanını alacak.

Yapılan değişiklik ayrıca, Glasgow ve Puebla (Meksika) hatlarının kapatılmalarını içeriyor.

American Airlines ABD genelinde Dallas/Fort Worth, Philadelphia, Phoenix, Charlotte, Chicago O’Hare, New York JFK, Los Angeles ve Fort Lauderdale havalimanlarını hub olarak kullanıyor ve bu noktaların tarife yapıları her yıl hatların performanslarına göre yeniden güncelleniyor.

Örnek vermek gerekirse; gelecek yıl Philadelphia’dan yukarıda belirttiğimiz yeni hatlar açılırken, yine Philadelphia’dan yapılmakta olan Münih ve Frankfurt seferleri ise iptal edilecek.

Amerikalı Havayolları Türkiye’ye Neden Uçmuyor?

Her bakımdan açık ara dünyanın en büyük havayolları konumunda bulunan American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines, Türkiye’ye uçuş yapmıyor.

İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından Türkiye seferlerine başlayan Pan American Airways, 1980’li yıllara kadar bu uçuşlarını devam ettirmişti.

Pan Am’ın iflasının ardından İstanbul hattı, 1991 yılının Ekim ayından itibaren Delta tarafından devir alınmıştı.

İlk aşamada Frankfurt bağlantılı yapılan seferler, 6 Mayıs 1997 tarihinden itibaren direkt olarak icra edilmeye başlanmıştı.

Yıllar boyu bu hattı aralıksız bir biçimde işleten şirket, 2016 yılının başlarında güvenlik kaygısı gerekçesiyle Türkiye pazarından çekildiğini duyurmuştu.

Türkiye pazarında şansını deneyen diğer bir Amerikalı ise United Airlines olmuştu.

Şirket, 2 Temmuz 2012 tarihinden itibaren New York’un Newark Havalimanı ile İstanbul Atatürk Havalimanı arasında direkt uçuşlara başlamıştı.

Ancak United’ın Türkiye macerası oldukça kısa sürmüş ve Newark – İstanbul hattı aynı yılın Ekim ayında kapatılmıştı.

American Airlines ise tarihinde hiç bir zaman Türkiye’ye uçmamıştı.

Buna karşılık olarak Türk Hava Yolları (THY), ABD’de dokuz farklı noktaya direkt sefer yapıyor.

İki ülke havayolları arasındaki bu dengesiz durumun ardında, THY’nin pazardaki güçlü duruşu ve transfer yolcu çokluğunun yanı sıra, ülkemizdeki havalimanı işletmelerinin, özellikle uzun menzilli hat geliştirme konusunda zayıf kalmalarının rolü büyük.

Zira American Airlines’ın, Dubrovnik ve Bologna gibi turistik açıdan İstanbul ve Antalya gibi kentlerimizin gerisinde kalan yerlere sefer başlatırken Türkiye’yi listeye almamasını başka türlü açıklamak güç.

Hat geliştirmeye yönelik gerçekleştirilen uluslararası Routes konferanslarında, uzun menzilli yeni uçuş başlatma konusunda havalimanı işletmecileri ile havayolları arasındaki görüşmelerin 3-4 seneye yayıldığına bizzat şahit olmuştuk.

Bilindiği üzere ülkemize uzun menzilli uçuş yapan sadece üç yabancı havayolu şirketi bulunuyor:

Asiana, Korean ve Singapore Airlines.

Önümüzdeki Aralık ayında bunlara, China Southern Airlines’ın da eklenmesi bekleniyor.


Posted

in