Türk Havacılık Sektörü Eylül Ayını Bekliyor

Her açıdan çok sıcak geçen yaz aylarının sonuna geliyoruz. Ağustos’un son haftasıyla birlikte tatil de bitiyor. Havacılık sektörü ise çok sıcak geçecek günlere gebe. Birçok şirketin yöneticisi “Şu kışı bir görebilsek” diyor.

Bu yıl yaz sezonu, 2016 ve 2017’deki yaraların sarılma dönemiydi.

Havayolları özellikle iç hattan kıstıkları talebi dış hatlara yöneltti. Toparlanan Avrupa uçuşları, neredeyse talep patlaması yapan Rusya, hızla yükselen İran pazarı derken havayolu şirketleri derin bir nefes alabildi.

Biletlere Zam

Yolcu ve satış açısından alınan bu nefes, dövizdeki tırmanışla birlikte biraz yarıda kaldı desek yalan olmaz.

352 TL olan iç hat tek yön fiyat üst limiti, tüm girdileri döviz olan sektörü sıkıntıya sokuyor. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı’ndan fiyat artırımı için havayolları görüşmeler yapıyor.

Pilot Maaşları

Artışın bir diğer yansıması da pilot maaşlarına olacak.

Özellikle THY, eriyen maaşlar nedeniyle büyük sıkıntıda. Üst yönetim farklı formüllerle hem yabancıları hem de THY’nin Uçuş Akademisi’nden mezun genç pilotları elinde tutmanın peşinde.

Diğer şirketler ise Euro için uyguladıkları şirket kurunu hızla artırmak zorunda. Genç pilotlar Ortadoğu ve Avrupa’dan gelen cazip teklifleri dikkatle izliyor.

Yeni Havalimanına Taşınma

İstanbul Yeni Havalimanı iki ay sonra kapılarını açıyor.

Taşınma her havayolu ve sektördeki şirketler için aynı zamanda ek bir maliyet. Bu durumun bilançolara nasıl yansıyacağı ise merakla bekliyor.

Şirketler taşınma maliyetlerini daha bu yıl başında planlayarak finansal durumlarını ayarladılar. Bakalım evdeki hesap çarşıya uyacak mı?

Sabiha Gökçen Havalimanı Satılacak mı?

Atatürk Havalimanı’nın yolcu uçağı operasyonuna kapanmasıyla birlikte İstanbul Yeni Havalimanı ile birlikte gözler Sabiha Gökçen’de.

Malezyalıların hisse satışı konusunda nasıl adım atacağı, Türk Hava Yolları’nın hamlesinde bir terminal işletmesi olup olmayacağı da önümüzdeki ay netleşebilecek konular arasında.

Her Hafta Bir Etkinlik

Eylül ayı aynı zamanda arka arkaya bir çok organizasyona da ev sahipliği yapıyor.

SAHA İstanbul Savunma Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı 13 – 15 Eylül’de.

Aynı hafta sonu yani 15 – 16 Eylül’de Sivrihisar Air Show var.

Teknofest 20 – 23 Eylül’de İstanbul Yeni Havalimanı’nda.

Hemen arkasından da 27 – 30 Eylül’de İstanbul Air Show Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek.


Posted

in