Vista Turizm ve Further Network, Blockchain Uygulamalarında İşbirliği Yapacak

Temmuz ayından bu yana zaman zaman, blockchain tekniğinin havayolu sektöründeki kullanımına ilişkin yazılar yayımlıyoruz.

Lufthansa’nın başlattığı bir yarışma ve Singapore Airlines tarafından yine blockchain tekniği temel alınarak geliştirilen ve KrisPay adı verilen dijital cüzdan, bu konuda yapılan en taze çalışmalardı.

Bizce havayolu sektöründe son derece ciddi sonuçlar doğurması muhtemel olan blockchain tekniğine ilişkin haberimiz bu kez ülkemizden geliyor.

Kurumsal satış pazarının ülkemizdeki önemli acentelerinden Vista ile seyahat sektörüne yönelik blockchain tabanlı bir P2P ekosistemi olan Further Network, işbirliği yapmaya karar verdi.

İşbirliğinin Kapsamı

Blockchain teknolojilerini kullanan ilk seyahat acentelerinden biri olmayı hedefleyen Vista, Further Network ile olan işbirliği çerçevesinde, Further Network’ün blockchain tabanlı mutabakat ve ödeme süreçlerinin kullanım senaryolarını test edecek.

Bu işbirliği blockchain’in seyahat sektöründeki geleceği için bir kilometre taşı olarak tanımlanıyor.

Yapılacak testin kapsamı STR (Smart Travel Record yani Akıllı Seyahat Kaydı)* kullanımı ve Aton (Further Network’ün Stellar tabanlı dijital para birimi) üzerinden ödeme gerçekleştirmek yönünde.

* STR; akıllı sözleşme ile bileti birleştiren dijital bir teknolojidir. Ayrıntılı bilgi için https://further.network adresine başvurulabilir.

Bu İşbirliği ile Neler Elde Edilecek?

Bu işbirliği ile seyahat acentelerinin yaşadığı en büyük problemlerden birisi olan yüksek meblağlarda sermayenin ön ödeme olarak bloke edilmesi konusuna çözüm getirilmesi planlanıyor.

Mevcut yapıda bir seyahat acentesi, çalıştığı tüm düzenleyici kuruluş veya havayolu için ayrı hesaplar tutmak ve bu hesaplara her ay peşinat olarak farklı miktarlarda paralar yatırmak zorunda.

Havayolu şirketleri ve acenteler arasındaki güven yönetimini mevcut sistemde bu şekilde sağlanıyor.

Seyahat acenteleri açısından bu sistem, finansal bir yük ve risk sebebi. Azımsanamayacak orandaki uzlaşmazlıklarla birlikte, mevcut sistem acenteler üzerinde oldukça büyük bir baskı oluşturmakta.

Further Network, blockchain üzerinde gerçek zamanlı mutabakat ve ödeme teknolojisi sağlayarak acentelerin üzerindeki bu yükü kaldırmayı hedefliyor.

Bu yeni teknolojiyle birlikte acenteler, her ay önden yatırdıkları sermayelerini geri kazanmaya çalışmak yerine, her bir satışı ve ödemesini dakikalar içerisinde kapatabilecek ve bir sonraki satışına odaklanabilecek.

Bu sistem mutabakatlarla ödemelerin aynı zamanda yapılmasını sağladığı için uzlaşma problemlerinin önü kesilmiş olacak.

Further Network Kurucu Ortağı ve CEO’su Kadir Özgür Oğuz, bu işbirliğiyle ilgili görüşlerini şu şekilde ifade etti:

“P2P işbirliği sağlayan teknolojimiz sayesinde, seyahat acentelerinin nakit paralarını kontrol etmeleri mümkün hale gelecek. Havayolları ve seyahat acenteleri arasındaki mevcut ödeme ve mutabakat sistemlerinin neden olduğu sorunlar, anlaşmazlıkları ortadan kaldıran gerçek zamanlı işlemlere izin veren Akıllı Kontratımız tarafından çözülecek”.

Havayolu şirketleri için de, mevcut durumda, ek ücret ve depozitoların (başvuru ücretleri, katılım ücretleri, üyelik ücretleri, yıllık ücretler) yanı sıra 45 güne kadar sürebilen bir işlem ve mutabakat süreci söz konusu olmakta.

Further Network’ün sağlayacağı anında ödeme ve mutabakat özelliği sayesinde havayolu şirketleri yüksek işlem ücretleri olmaksızın aylar yerine birkaç saniye içinde paralarını alabilmeye başlayacaklar.

Further Network ve seyahat seyahat şirketleri arasında gerçekleştirilen bu işbirliği ile hedeflenen ana amaç, gerçek zamanlı faturalandırma ve mutabakatı sağlayacak blockchain tabanlı güvenilir bir sistem kurmak.

Bu sayede, seyahat acenteleri satış sermayelerini tek bir hesapla yönetebilecek, istedikleri zaman istedikleri kadar yatırım yapabilecekler.

Havayolu şirketleri, uzun bekleme sürelerini ve ekstra maliyetleri ortadan kaldıracak ve ara maliyetlerini % 60’tan fazla azaltarak, paralarını saniyeler içinde alacaklar.

Blockchain Nedir?

Blockchain, bir verinin, herhangi bir aracıya ihtiyaç duyulmaksızın iki taraf arasında doğrudan değiş tokuşuna imkân sağlayan tekniğe verilen addır.

Bir bilgisayar ağında bulunan taraflar, şifreli kimliklerle işlemleri anonim bir biçimde gerçekleştirir. Her bir işlem daha sonra değiştirilmesi mümkün olmayan yeni bir işlem zincirine eklenir ve aynı ağdaki diğer tüm kullanıcılara otomatik olarak dağıtılır.

Bu sayede, gerçekleştirilen işlemlerin güvenliği sağlanır.

İlk haline gelebilme (resilience), takip edilebilir olma (traceability), bütünlük (integrity) ve aracısız olma (disintermediation), blockchain’in en temel dört özelliğidir.

Günümüzde bir aracı üzerinden yapılan işlemlerin gelecek yıllarda, blockchain tekniği kullanılarak aracısız bir biçimde gerçekleştirilmesi mümkün olabilir.

Mesela; halihazırda bankacılık sistemi üzerinden yapılan EFT, havale, swift gibi para transferleri, blockchain tekniği üzerine kurulmuş kripto paralar ile aracısız bir biçimde gerçekleştirilebilecektir. Böyle işlemlerde aslında bir para transferi yapılmamakta; sadece söz konusu kripto paranın sahipliği el değiştirmektedir.

Yine bir aracının “şahitliği” ile gerçekleşen hizmet veya mal alım-satım işlemlerini de, blockchain tekniği ile kurulmuş sözleşme yapısı (smart contract: akıllı sözleşme) üzerinden hem hızlı hem güvenli hem de daha ucuz bir biçimde yapma imkânı doğacaktır.


Posted

in