Lufthansa ve SAP, “Blockchain” Konulu Bir Yarışma Başlattı

Lufthansa Innovation Hub ve SAP.iO Foundry, “blockchain” konulu bir yarışma başlattı.

Yarışmanın amacı, yolcu deneyimini geliştiren ve havayolu şirketlerinin tedarik zinciri ve teknik bakım iş akışlarının daha etkin bir hale gelmesini sağlayan, blockchain temelli çözümleri ortaya çıkarabilmek.

Hatırlanacağı üzere bundan bir hafta kadar önce Havayolu 101’de, blockchain’in havayolu sektöründe kullanımı hakkında uzunca bir makale yayımlamıştık.

Orada da belirttiğimiz gibi, sektörde blockchain tekniğine dayalı olacak bir çok uygulama geliştirilmeye çalışılıyor. Bununla birlikte, bu ve benzeri girişimlerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu söylemek yanlış sayılmaz.

İşte bu durumun farkında olan iki Alman devi, Lufthansa ve SAP, bu konuda düzenledikleri “Aviation Blockchain Challenge” adlı yarışmayla, potansiyel projeleri keşfetmeye çalışıyor.

Yarışmada üç ana kategori bulunuyor:

1- Yolcu: Yolcu deneyimini geliştirmeye yönelik projeler

2- Havayolu: Havayolu şirketinin işleyişini iyileştirmeye yönelik projeler

3- Tedarikçi: Teknik bakım süreçleriyle ilgili projeler

Öncelikle, her bir kategoride üç en iyi fikir seçilecek. Söz konusu fikirler Eylül ayında bir mentor programına alınarak geliştirilecek.

Bu fikirler daha sonra, 23 Ekim 2018 tarihinde gerçekleştirilecek olan Lufthansa Group Innovation Forum & Award etkinliğinde finalde mücadele edecek.

Yapılacak son değerlendirmenin ardından birinciliği alan fikir, bir pilot proje olarak geliştirilecek.

Bu önemli fırsata ilgi duyan girişimcilerin projelerini, 31 Ağustos 2018 tarihine kadar Aviation Blockchain Challenge web sitesi üzerinden göndermesi gerekiyor.

Blockchain Nedir?

Blockchain, bir verinin, herhangi bir aracıya ihtiyaç duyulmaksızın iki taraf arasında doğrudan değiş tokuşuna imkân sağlayan tekniğe verilen addır.

Bir bilgisayar ağında bulunan taraflar, şifreli kimliklerle işlemleri anonim bir biçimde gerçekleştirir. Her bir işlem daha sonra değiştirilmesi mümkün olmayan yeni bir işlem zincirine eklenir ve aynı ağdaki diğer tüm kullanıcılara otomatik olarak dağıtılır.

Bu sayede, gerçekleştirilen işlemlerin güvenliği sağlanır.

İlk haline gelebilme (resilience), takip edilebilir olma (traceability), bütünlük (integrity) ve aracısız olma (disintermediation), blockchain’in en temel dört özelliğidir.

Günümüzde bir aracı üzerinden yapılan işlemlerin gelecek yıllarda, blockchain tekniği kullanılarak aracısız bir biçimde gerçekleştirilmesi mümkün olabilir.

Mesela; halihazırda bankacılık sistemi üzerinden yapılan EFT, havale, swift gibi para transferleri, blockchain tekniği üzerine kurulmuş kripto paralar ile aracısız bir biçimde gerçekleştirilebilecektir. Böyle işlemlerde aslında bir para transferi yapılmamakta; sadece söz konusu kripto paranın sahipliği el değiştirmektedir.

Yine bir aracının “şahitliği” ile gerçekleşen hizmet veya mal alım-satım işlemlerini de, blockchain tekniği ile kurulmuş sözleşme yapısı (smart contract: akıllı sözleşme) üzerinden hem hızlı hem güvenli hem de daha ucuz bir biçimde yapma imkânı doğacaktır.


Posted

in