Etihad, Kargo Filosunu Küçültüyor

Etihad Airways, kargo uçağı filosunu küçültme kararı aldı.

Şirketin yeniden yapılanma planı çerçevesinde alınan karara göre, halen filoda bulunan ama fiilen uçurulmayan beş adet Airbus A330 kargo tipi uçak satılacak.

Hatırlanacağı üzere Etihad, söz konusu kargo uçaklarını bu yılın Ocak ayında yere çekmişti.

Şirket bununla birlikte, kargo uçağı filosunu tamamen elinden çıkarmıyor.

Halihazırda filoda bulunan beş adet Boeing 777 kargo tipi uçak, Etihad bünyesinde faaliyetlerine devam edecek.

Yapılan açıklamaya göre, A330’lara nispeten hem daha yeni hem de daha verimli olmaları sebebiyle, Boeing 777’lerin filoda kalmalarına karar verildi.

Mevcut yolcu uçaklarının kargo kapasitelerini daha etkin bir biçimde kullanmayı hedefleyen Etihad özellikle, yarış atı, lüks otomobil ve ilaç gibi niş ürünlerin uçakla taşınmasına odaklanmak istiyor.

Ancak Etihad yönetiminin aldığı bu karar, hava kargo pazarında olumsuz bir biçimde yorumlandı.

Şirketin, kargo operasyonunun zirve yaptığı kış mevsimine dört veya beş uçakla girecek olması, kargo acentelerini endişelendirdi.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan acentelerin bazıları, Etihad’ın kargo filosunu tamamen elden çıkaracağı yönünde haberler geldiğini belirterek, yoğunluğun zirve yaptığı kış dönemini dört veya beş uçakla geçirmenin riskli olduğuna dikkat çekti.

Bu riski göze alamayan bazı büyük kargo acentelerinin, gelecek döneme ilişkin rezervasyonlarında Etihad Cargo’ya temkinli yaklaştıkları söyleniyor.

Etihad, Stratejisini Değiştirdi

2016 yılını 2 milyar USD civarında bir zararla kapatan Etihad Airways, son iki yıldır şirketin stratejisini yenilemekle meşgul.

2017 yılında 1,5 milyar USD mertebesine gerileyen zararın, bu yıl biraz daha azalması bekleniyor.

Etihad Airways Group CEO’su Tony Douglas tarafından yapılan açıklamada, şirketin daha “rasyonel” bir biçimde hareket edeceği ve ticarî açıdan verimsiz olan hatların kapatılmasından kaçınılmayacağı vurgulanmıştı.

Bu çerçevede, Abu Dabi’nin Dubai’ye benzer bir küresel aktarma noktası olması hedefinden vazgeçilmişti.

Etihad Airways bunun yerine, öncelikli hedefi kârlılık olan ve daha ziyade noktadan noktaya (point to point) uçuşlara odaklanan, orta büyüklükte bir havayoluna dönüşecek.


Posted

in

,