Delta, 100 Adet Airbus A321neo Siparişi Verdi

ABD’nin en büyük ikinci havayolu şirketi Delta Air Lines, Avrupalı üretici Airbus’a 100 adet A321neo siparişi verdi.

Liste fiyatına göre 12,7 milyar USD tutarındaki bu dev siparişle Airbus, dar gövdeli yeni nesil uçak segmentinde Amerikalı ezeli rakibi Boeing ile arasındaki farkı daha da açtı.

Boeing, Delta’ya, 737-10 MAX tipi uçağını önermişti.

Dar gövdeli yeni nesil uçak segmentinde Boeing şimdiye kadar 4.000 civarında sipariş alırken, aynı segmentte Airbus neredeyse 5.400 uçağa ulaşmış durumda.

Delta, 100 adetlik kesin siparişin yanı sıra, 100 adet de opsiyonlu sipariş verdi.

Airbus böylece aynı zamanda, son bir senedir yavaşlamış olan yeni uçak satışlarına da yeni bir ivme katmış oldu.

Delta – Airbus A321neo

Delta’nın yeni A321neo’larında, Pratt & Whitney tarafından üretilen PW1133G-JM tipi motorlar kullanılacak.

Ancak hatırlanacağı üzere daha çok yakın bir süre önce Qatar Airways, Pratt & Whitney üretimi motorlarda yaşanan sorunlar sebebiyle A320neo siparişlerinin teslimatlarını önce ertelemiş; daha sonra da siparişini A321neo olarak yenileyip motor tercihini de CFM’den yana kullanmıştı.

Bu büyük siparişte Airbus’ı tercih etmesinin ardından, Delta ile Boeing arasında zaten gergin olan ilişkilerin daha da sertleşebileceği belirtiliyor.

Hatırlanacağı üzere iki şirket arasındaki ilişkiler, Boeing’in Kanadalı uçak üreticisi Bombardier’yi şikayet etmesi ile bozulmuştu.

Sorunun kaynağında, Delta Air Lines’ın vermiş olduğu 75 adetlik CS100 siparişi yatıyordu.

Boeing, Bombardier’nin CSeries modeli uçaklar için havayolu şirketlerine vermiş olduğu fiyat tekliflerinin anormal derecede düşük olduğunu iddia etmişti.

Boeing’in şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın ardından, ABD’ye ihraç edilecek olan CSeries modeli uçaklara %80 oranında ilave vergi getirilmişti.

Bunun yanı sıra, %80 oranındaki ilave verginin öncesinde, Bombardier CSeries için uygulanmasına karar verilen %220 oranında bir başka vergi daha bulunuyordu.

Neticede, Bombardier’nin ABD’ye ihraç edeceği CSeries tipi uçakların fiyatlarına bir anda %300 oranında ithalat vergisi getirilmiş ve bu durum en başta Delta tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Delta’ya teslim edilecek A321neo’ların büyük çoğunluğu, Airbus’ın bundan iki sene kadar önce ABD’nin Alabama eyaletinin Mobile kentinde açtığı fabrikada üretilecek.

Delta’nın filosunda halihazırda toplam 196 adet Airbus marka uçak bulunuyor. Bunların 150 tanesi A320 ailesi, 42 tanesi A330 ve dört tanesi de A350 tipinden oluşmakta.


Posted

in

,