TAV, Nijerya’daki Dört Havalimanı İçin Teklif Verecek

Türkiye’nin en büyük havalimanı işletmecisi ve geliştirici konumundaki TAV Havalimanları Holding, Lagos ve Abuja Havalimanları da dahil olmak üzere Nijerya’daki dört büyük havalimanının işletme hakları için bağlayıcı olmayan görüşme ve toplantılara başlamış durumda.

Yine aynı kaynaklara göre, çoğunluk hisseleri Fransız Aeroports de Paris grubunun elinde bulunan TAV’ın, eğer bu görüşmeleri başarıyla sonuçlandırırsa bu dört havalimanında bir takım yatırımlarda da bulunması söz konusu.

Nijerya Ulaştırma Bakanlığı’nda görevli James Odaudu’ya göre TAV, bakanlık yetkililerine bir takım sunumlar gerçekleştirmiş; ancak henüz resmi bir teklif sunulup sunulmadığı kesinlik kazanmış durumda değil.

Lagos, Abuja, Kano ve Port Harcourt havalimanlarının işletme hakları ile ilgilenen tek kurum ise TAV değil.

Söz konusu özelleştirme hamlesi için Almanya, Birleşik Krallık ve Nijerya’dan bazı işletmeci grupların da takipte olduğu söyleniyor.

Odaudu’ya göre resmî tekliflerin alınması, ihalenin zamanlaması ve ilgili ihale tarihinin açıklanması için bakanlığın görevlendirdiği danışmanlar şu anda hala çalışmalarını sürdürmekte.

Lagos Havalimanı

2021 yılının Ocak ayında İstanbul Atatürk Havalimanı’daki imtiyaz hakları son bulacak olan TAV açısından, Nijerya’nın yolcu trafiği bakımından en büyük bu dört havalimanının işletme haklarını elde etmek, grubun Afrika pazarındaki yerini sağlamlaştırmasının yanında hiç şüphesiz ki 2020 sonrası stratejisi ve yol haritasında önemli bir köşe noktası olabilir.

TAV’ın radarında bulunan Lagos, Abuja, Port Harcourt ve Kano havalimanları Nijerya’nin yolcu sayısı bakımından en büyük dört havalimanı olup 2016 yılında toplamda 12 milyondan fazla yolcu ağırladılar.

Bu sayı, yine TAV grubunun bünyesinde işletilmekte olan Ankara Esenboğa Havalimanı’nın 2016 yılı yolcu sayısı ile yaklaşık olarak toplamda aynı seviyede.

Nijerya 2016 yılında ekonomik olarak resesyona sürüklenmiş olsa da 2017 yılında yaklaşık %2,2’lik bir büyüme hedefini tutturması öngörülüyor.

Bu resesyondan havacılık sektörü de nasibini almış ve 2016 yılındaki küçülmenin ardından, 2017’nin ilk çeyreğinde ülkenin hava taşımacılığı sektörü sadece %1,5 oranında büyümüştür.

Tüm bunlara rağmen zengin yeraltı kaynakları dolayısıyla büyük bir ekonomik potansiyel barından, 180 milyonu aşkın genç ve dinamik nüfusuyla devasa bir iç hat pazarına sahip Nijerya’daki havalimanı özelleştirme hamleleri için TAV’ın agresif olacağını şimdiden söyleyebiliriz.


Posted

in