Air France_Airbus A380

Air France, Rakiplerine Göre Geride Kalıyor

Air France_Airbus A380Avrupa’nın üç büyük havayolu grubundan bir tanesi olan Air France-KLM, rakiplerinin performansına bir türlü yetişemiyor.

Aslına bakacak olursak, Hollanda’nın bayrak taşıyıcı şirketi KLM’in, 2004 yılında Air France tarafından satın alınması sonrasında ortaya çıkan bu grup, bir çok açıdan Avrupa havacılığının zirvesine oturmuştu.

Ancak geride kalan 10 küsur yılın ardından tablo, Air France-KLM için pek de pembe görünmüyor.

Her ne kadar Available Seat Kilometer (ASK), yani, Arz edilen Koltuk Kilometre (AKK) bazında liderliğini sürdürse de, Air France-KLM, diğer bir çok kriter göz önüne alındığında, ezeli rakipleri Lufthansa ve IAG‘nin çok gerisinde kalmışa benziyor.

Bloomberg’de yer alan bir habere göre, Air France’ın yıllardır gerçekleştirmeye çalıştığı ama bir türlü başarıya ulaşmayan yeniden yapılanma süreci, bu geride kalışın en önemli sebebi.

Transform 2015 adlı uzun vadeli yeniden yapılanma planının ardından, Perform 2020 adı verilen stratejik planı devreye sokan Air France üst yönetimi yıllardır, uzun menzilli hatlarını daha kârlı hale getirebilmenin yollarını arıyor.

Geçtiğimiz aylarda ATW adlı dergiye konuşan bir Air France sözcüsü, şirketin mevcut uzun menzilli hatlarının ancak yarısının kârlı olduğunu belirtmişti.

Perform 2020 planına göre, 2017 yılı sonunda Air France’ın uzun menzilli hatlarının %80’inin kârlı hale getirilmesi hedefleniyor.

Air France’ın Hisse Değeri

Air France KLM_Lufthansa_IAG_share value_2010-2015
Air France, hisse değeri olarak rakiplerinin çok gerisinde kaldı

Son dört yıldır zarar etmekte olan Air France-KLM’in hisseleri 2015’te %12 oranında değer kaybetti.

Şirketin piyasa değeri 2,5 milyar USD mertebesinde bulunuyor.

2015 yılında hisse fiyatı %5 oranında artış kaydeden Lufthansa’nın piyasa değeri 7,5 milyar USD civarında seyrederken, aynı dönemde hisse fiyatı %26 yükselen British Airways liderliğindeki IAG’nin değeri ise 18 milyar USD’ye ulaşmış durumda.

Bunun yanı sıra, Avrupa’nın bir numaralı düşük maliyetli taşıyıcısı Ryanair, 20 milyar USD’yi aşan piyasa değeri ile Air France-KLM’in neredeyse dokuz katına çıkmış durumda.

Ryanair’in bir yıllık hisse değeri artışı ise %50’yi buluyor.

Çok değil, beş altı yıl öncesine gittiğimizde, Air France-KLM ile rakipleri arasında böylesine bir uçurum olmadığı görülüyor.

Ancak son yıllardaki hisse performansları, adeta bir uçuruma dönüşmüş halde.

Analistlerin tahminlerine göre, son derece düşük petrol fyatlarına karşın Air France-KLM, 2015 yılını da zararla kapatabilir.

Oysa aynı dönemde Lufthansa’nın yaklaşık 1,5 milyar USD, IAG’nin ise 1,65 milyar USD kâr edeceği hesaplanıyor.

Air France-KLM, satış gelirlerinde de Alman rakibi Lufthansa’nın %15 oranında gerisinde bulunuyor.

Yıllık yolcu sayılarında Lufthansa grup olarak 110 milyona yaklaşırken, bu rakam Air France-KLM’de 90 milyon ve IAG’de 88 milyon mertebesinde kaldı.

Air France Neden Hedeflenen Performansı Gösteremiyor?

Lufthansa, grup bünyesine aldığı Swiss, Austrian ve Brussels Airlines ile saflarını sıklaştırırken, British Airways liderliğindeki IAG ise Iberia, bmi, Vueling ve son olarak Aer Lingus‘u bünyesine kattı.

Bununla da yetinmeyen IAG, Qatar Airways ile de yakın işbirliği içerisine girdi.

Mâlî açıdan bir türlü rahat bir konuma gelemeyen Air France-KLM ise, rakipleri bu şekilde bir yapılanmaya giderken, inorganik büyümeden uzak durmak zorunda kaldı.

Air_France_Xavier-Broseta_HR
Air France yöneticisi Xavier Broseta – 5 Ekim 2015

Uygulanmaya çalışılan yeniden yapılanma planı, şirket yönetimi ile çalışanları karşı karşıya getirmişti.

Hatta çalışanlar tarafından düzenlenen bir gösteride, Air France’ın insan kaynaklarından sorumlu yöneticisi saldırıya uğramış ve gömleği yırtılmıştı.

Söz konusu yeniden yapılanma planı, 2017 yılına kadar 1.700 yer hizmetleri işçisi ve 900 kabin memuru ile 300 pilotun işten çıkarılmasını da öngörüyor.

Zaten Air France-KLM’in hedeflenen performansı gösterememesinin en önemli sebebinin, yönetim ile çalışanlar arasında yaşanan bu fikir ayrılığının olduğu belirtiliyor.

Oddo Securities adlı yatırım danışmanlığı firması analistlerinden Yan Derocles, Air France-KLM için çok daha acı bir reçete öneriyor.

Derocles’e göre Fransız devleti, tıpkı Alitalia örneğinde olduğu gibi, Air France’ı güçlü bir havayolu şirketine satarak, çıkış yolunu burada arayabilir.


Posted

in