Air_France_transform_2015

Air France, Bölgesel Şirketlerini Birleştiriyor

Air_France_transform_2015Air France, yürütmekte olduğu uzun vadeli yeniden yapılanma planı çerçevesinde, bölgesel havayolu şirketlerini birleştirme kararı aldı.

Transform 2015 adı verilen proje ile kısa – orta menzilli operasyonunu yeniden düzenlemekte olan Air France; Airlinair, Brit Air ve Regional adlı şirketleri tek bir çatı altında toplayacak.

Filolarında ATR 42, ATR 72, Embraer 170, Embraer 190 gibi bölgesel jetleri bulunduran bu şirketler, Nisan 2013’te başlayacak yaz tarifesiyle birlikte yeni bir marka adı altında, yeni fiyat yapısı ve tarifeyle faaliyet gösterecek.

Satış ve pazarlama faaliyetleri, yeni kurulacak şirketin ekibi tarafından Fransa’nın hedeflenen bölgelerinde, yerinde sürdürülecek.

Mevcut durumda üç şirkette 93 uçak bulunurken, yeni dönemde toplam 86 uçakla pazara daha fazla koltuk kapasitesi arz edilecek.

Şirketin yeni adı ve konuyla ilgili diğer ayrıntıların, önümüzdeki Ocak ayında kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

Air France ve Multi Hub

Öte tarafta, yine Transform 2015 çerçevesinde başlatılan multi-hub (çoklu merkez) çalışmalarında ise beklenen faydanın sağlanamadığını hatırlıyoruz.

Air France, 2010 yılının sonlarına doğru bir strateji değişikliğine gittiğini ve multi-hub uygulamasına geçeceğini duyurmuştu.

Bunun sebebi, Avrupa iç hatlarındaki bir hayli çetin hale gelen düşük maliyetli taşıyıcı rekabetiydi.

Gidişatın gayet farkında olan ve belki de “korkunun ecele faydası yok” diye düşünen Air France, düşük maliyetli taşıyıcılarla kafa kafaya mücadele etme kararı almıştı.

Açıkladığı bölgesel gelişim planına göre Air France, 6-15 ay içerisinde Fransa’nın dört kentinde toplam 40 uçak konumlandırarak çoklu merkez uygulamasına geçecek ve söz konusu dört noktada 10 uçak bulunacaktı.

Marsilya, Bordeaux, Nice ve Toulouse kentleri Air France’ın yeni dönem stratejisinde baş rolü oynarken, Paris ve Lyon dışında ilk kez bu kadar çok noktadan operasyona başlayacak olan Air France, dar gövdeli uçaklarıyla (A319 ve A320) yüksek utilizasyona ulaşmayı planlıyordu.

Ancak Air France’ın kış tarifesine dair gelen haberler, bölgesel hub stratejisinde işlerin pek de arzu edildiği gitmediğini göstermişti.

Anna.aero’nun analizine göre, 2 Ekim 2011 ve 25 Mart 2012 tarihlerinde Marsilya çıkışlı olarak devreye alınan toplam 17 hattın dokuz tanesi, yeni kış tarifesinde bulunmayacak.

Kapatılan hatlar arasında Marsilya-İstanbul parkuru da var.

Oysa Air France, kapatılan bu dokuz hattın sadece dört tanesinde (Norwegian-Kopenhag, Ryanair-Brest ve Eindhoven, Vueling-Barselona) doğrudan rekabetle karşı karşıyaydı.

Bunlara ilave olarak, Atina ve Kazablanka’daki haftalık frekansın azaltıldığı görülüyor.

Air France’ın multi-hub stratejisinin bir diğer önemli ayağı Toulouse‘ta da durum farklı değil.

Son yapılan tarife güncellemelerine göre Atina, Berlin, Malage ve Viyana hatları Kış 2012 döneminde kapatılıyor.

Diğer hatlarda da frekans düşürülüyor.

Multi-hub projesinden beklediğini en azından şimdilik elde edemeyen Air France, bakalım, yeni kuracağı bölgesel havayolu şirketi ile rekabet gücünü, kârlılığını ve verimliliğini ne oranda artırmayı başaracak?

Comments

2 responses to “Air France, Bölgesel Şirketlerini Birleştiriyor”