Aer Lingus_cabin crew_uniform

Aer Lingus Artık IAG Çatısı Altında

Aer Lingus_cabin crew_uniformYıllardır İrlanda gündeminde olan Aer Lingus’un satışı konusu nihayetlendi.

İrlanda hükümeti, Aer Lingus’ta bulunan %25 oranındaki hissesini, British Airways’in ana şirketi IAG’ye satmayı kabul etti.

Geçtiğimiz Ocak ayında IAG, Aer Lingus için hisse başına 2,55 Euro’luk bir fiyat önermiş ve 1,36 milyar Euro’ya denk gelen bu teklif, Aer Lingus yönetimi tarafından uygun bulunmuştu.

Şu an itibarıyla Aer Lingus’un en büyük hissedarı, %30’luk payı ile Ryanair. Onu, %25’lik hisseyle İrlanda devleti takip ediyor.

Ryanair yönetimi, Aer Lingus’taki hisselerine yönelik olarak IAG’den gelecek bir teklife açık olduklarını belirtiyor.

Aer Ligus ile IAG arasında varılan anlaşmanın bazı kritik şartları bulunuyor.

Öncelikle, önümüzdeki yedi yıl boyunca, Londra Heathrow ile Dublin, Cork ve Shannon arasındaki mevcut uçak seferleri kesinlikle devam edecek.

Aer Lingus markası korunurken, şirketin genel yönetim merkezi de yine İrlanda’da bulunacak.

Söz konusu satın alma sürecinin en fazla konuşulan konularından bir tanesi, Aer Lingus’un özellikle Londra Heathrow Havalimanı’nda sahip olduğu son derece değerli slotlardı.

IAG CEO’su Willi Walsh yaptığı açıklamada, Aer Lingus’un önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğini belirtirken, Heathrow slotlarının Aer Lingus mülkiyetinde kalması noktasında net bir şekilde teminat verdi.

Taraflar arasındaki anlaşmanın resmen yürürlüğe girebilmesi için, İrlanda parlamentosunda onaylanması gerekiyor.

Böylece, Avrupa havayolu pazarındaki konsolidasyon sürecinde yeni bir adım atılmış oldu.

Yüzde 10’luk bölümü Qatar Airways’e ait olan IAG’nin çatısı altında bundan böyle British Airways, Iberia, Vueling ve Aer Lingus firmaları yer alacak.

Özellikle Avrupa’nın Atlantik kıyılarında etkinliğini iyice artıran IAG, bakalım önümüzdeki dönemde yeni bir satın alma girişiminde bulunacak mı?

Comments

One response to “Aer Lingus Artık IAG Çatısı Altında”