Qatar Airways_First Airbus A350_Doha_hostess

Qatar Airways, British Airways’e Ortak Oldu

Qatar Airways_First Airbus A350_Doha_hostessHavayolu sektöründe geçtiğimiz günlerin en fazla ses getiren gelişmelerinden bir tanesi hiç şüphesiz ki, Qatar Airways’in, IAG’in %9,99’luk hissesine sahip olduğunu açıklamasıydı.

British Airways’in eski CEO’su Willi Walsh’ın başında olduğu IAG, bilindiği üzere, British Airways, Iberia ve Vueling’ten oluşan üçlü ortaklığın çatı şirketi. IAG’nin ayrıca, Aer Lingus’a vermiş olduğu bir satın alma teklifi bulunuyor.

İşin en fazla ilgi çeken yanı, 1,7 milyar USD değerindeki bu dev satın alma işleminin, hiç bir ayrıntıya girilmeden ve son derece kısa bir açıklamayla duyurulması oldu.

Willi Walsh gelişmeyle ilgili memnuniyetini belirtirken, bu kadar büyük bir orandaki hissenin Qatar Airways tarafından ne zaman ve ne şekilde satın alındığı ve bu durumdan IAG’nin haberinin olup olmadığı ise tam bir muamma.

Neticede, bundan iki sene kadar önce oneworld üyesi olan Qatar Airways böylece bu havayolu ittifakının lideri konumundaki British Airways ile olan bağını da iyice kuvvetlendirmiş oldu.

Önümüzdeki dönemde, taraflar arasındaki mevcut codeshare anlaşmalarının geliştirileceğini ve Qatar Airways’in, British Airways’in kuvvetli olduğu Kuzey Amerika ve Iberia’nın hâkimiyetindeki Güney Amerika’ya daha fazla bağlantı verir hale geleceği rahatlıkla söylenebilir.

Buna karşılık olarak, British Airways ve Iberia, Qatar Airways’in kuvvetli olduğu Asya ve Hindistan hatlarından faydalanacaktır.

Konuyla ilgili olarak Qatar Airways’in yaptığı açıklamada, ilerleyen zamanda, IAG’deki hisse miktarının artırılabileceği mesajı verildi.

Zenginliği petrole dayanan Arap sermayesinin İngiltere’ye olan ilgisi herkesin mâlûmu.

Qatar Airways’in de sahibi konumundaki Qatar Investment Authority aynı zamanda, Londra Heathrow Havalimanı’nın da %20’lik hissesini elinde bulunduruyor.

Bir yanda Etihad’ın inorganik büyüme girişimleri, diğer tarafta Qatar Airways’in oneworld ile olan ilişkilerini kuvvetlendirmesi; Emirates’in ise yoluna tek başına devam etmesi…

Körfez merkezli havayolu şirketleri daha uzunca bir süre havayolu sektöründe baş rolü oynayacağa benziyorlar.

Comments

One response to “Qatar Airways, British Airways’e Ortak Oldu”