Airbus A350 @Istanbul Airshow_Sep 14_Havayolu 101

Dünya Genelinde Kaç Tane Uçak Siparişi Var?

Ucak_siparis_bölge_aircraft_order_region_June 2015Elli-birinci Paris Havacılık Fuarı bugün yapılan bir törenle kapılarını ziyaretçilere açarken, her fuar zamanı olduğu üzere, sektörün gündeminin ilk sırasına uçak siparişleri yerleşti.

Önde gelen iki uçak üreticisi, Boeing ve Airbus, sipariş haberlerinin en ön sırasında yer almaya çalışırken, Embraer ve COMAC gibi uçak üretimi sanayisinin nispeten daha küçük ve yeni oyuncuları da, fuarın hemen ilk gününde imza töreni düzenlemekten geri durmuyor.

Paris Havacılık Fuarı vesilesiyle biz de, dünya genelindeki uçak siparişlerinin durumuna bakmak istedik.

Mayıs 2015 sonu itibarıyla, havayolu şirketleri ve uçak kiralama firmaları tarafından verilmiş olan uçak siparişi sayısı 12.168.

Bu büyük sipariş rakamının ardında, dokuz farklı üretici bulunuyor.

Üretim aşamasında olan veya üretime girmeyi bekleyen uçakların 8.011 tanesi, dar gövdeli yolcu uçakları.

2.556 tane de geniş gövdeli uçak siparişi var.

Toplam sipariş defterinin geri kalan 1.281 adetlik bölümünü bölgesel jet olarak adlandırılan, nispeten daha düşük kapasiteli uçaklar oluştururken, pervaneli (turbo prop) uçak siparişi sayısı ise 320.

Yeni uçak siparişlerinin ciddi bir bölümü (3.865 adet) Asya-Okyanusya bölgesinden. Avrupa ve Kuzey Amerika, sırasıyla 3.098 ve 3.004 adetle ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor.

Afrika-Orta Doğu ve Güney Amerika ise çok daha arkadan geliyor.

Planestats.com tarafından hazırlanan tabloda Afrika ve Orta Doğu’nun ayrılması halinde, Afrika’dan verilen uçak siparişlerinin çok daha düşük bir seviyeye ineceğini tahmin etmek güç değil.

Bakalım, bir hafta sonra Paris Havacılık Fuarı sona erdiğinde, sipariş listesi ne şekilde değişmiş olacak?

Ucak_siparis_aircraft_order_June 2015


Posted

in

,