Duty-free_airport_Bologna_Heinemann

Dünyanın En Büyük Duty-Free İşletmecileri Hangileri?

Duty-free_airport_Bologna_HeinemannHavayolu ile uluslararası uçuşlarda seyahat edecek yolcular için vazgeçilmez unsurlardan bir tanesi, havalimanlarındaki duty-free, yani gümrüksüz satış yapan mağazalar oluyor.

Günümüz şartlarında havalimanlarının, uzunca bekleyişlere yol açabilecek bir işleyişe sahip olması, yolcuların bu mağazalara yönelik ilgisini artırıyor.

Aslında dünyanın dört bir yanındaki dış hat terminallerinde, ticarî havacılık tarihinin ilk gelişme yıllarından bu yana duty-free imtiyazına sahip mağazalar bulunuyordu.

Bunlara ilave olarak ünlü markaların da bu noktalara ilgi gösterir hale gelmesi, havalimanlarının tam manasıyla bir AVM kimliğine bürünmesine yol açtı.

Mango, Johnston & Murphy, Brooks Brothers, Brookstone, Victoria’s Secret, H&M ve Zara gibi firmalar son dönemde havalimanlarında yeni mağaza açan ünlü markaların en önde gelenleri.

Gelirlerini çeşitlendirmek isteyen havalimanı işletmecileri de, sadece havayolu şirketlerinden elde ettikleri gelirlere bağımlı olmak istemediğinden, terminal içerisindeki duty-free ve perakende satışlarını maksimize etmeye çalışıyor.

Parfüm, makyaj malzemesi, içki, sigara ve çikolata, havalimanlarından alışveriş yapmayı seçenlerin en başta gelen tercihleri.

Dünyanın En Büyük Duty-Free İşletmecileri

Dünya genelindeki havalimanlarındaki duty-free ve perakende satışları, 35 milyar USD seviyesine ulaşmış durumda.

Generation Research adlı araştırma firması tarafından yayımlanan bir rapora göre, 2013 yılında dünyanın en büyük ilk on havalimanı duty-free işletmecisinin toplam cirosu 27,6 milyar USD mertebesinde.

Bu rakam, havalimanı duty-free toplam pazarının neredeyse %80’ine denk geliyor.

Kara ve deniz yollarındaki gümrük noktaları ile havayolu şirketlerinin uçuş sırasında yaptığı satışlar da eklendiğinde ise, küresel duty-free hacmi 60 milyar USD’ye çıkıyor.

İşte dünyanın en büyük ilk on duty-free işletmecisi ve 2013 yılındaki satış ciroları:

1- DFS Group (4,6 milyar USD)

2- Dufry (3,7 milyar USD)

3- LS Travel Retail (3,7 milyar USD)

4- Lotte Duty Free (3,3 milyar USD)

5- Gebr. Heinemann (3,1 milyar USD)

6- World Duty Free (2,8 milyar USD)

7- Nuance (2,3 milyar USD)

8- Shilla Duty Free (1,9 milyar USD)

9- Duty Free Americas (1,2 milyar USD)

10- Aer Rianta International (1,0 milyar USD)

En Fazla Duty-Free Satışı Yapılan Havalimanları

Dünyanın en fazla duty-free satışı yapılan havalimanları listesinin en başında ise Dubai Havalimanı bulunuyor.

2013 yılı verilerine göre Dubai’deki duty-free cirosu 1,8 milyar USD’ye ulaştı. Bu rakam, dünyadaki tüm havalimanlarında yapılan duty-free satışının %5’inin, Dubai’de gerçekleştiği anlamına geliyor.

2014 yılında Dubai Duty-Free’nin cirosunun, 1,9 milyar USD’yi aşacağı tahmin ediliyor.

Dubai Havalimanı’nı, Seul Incheon, Singapur Changi ve Londra Heathrow havalimanları takip ediyor.

Ancak, Incheon Havalimanı duty-free işletmecisi Lotte Duty Free tarafından yapılan bir açıklamada, son haftalarda Güney Kore’de görülen MERS hastalığı sebebiyle, bu havalimanındaki satış hacmi artışının yavaşladığı belirtiliyor.

Hong Kong, Paris CDG, Frankfurt, Bangkok, Amsterdam Schiphol gibi havalimanları, duty-free satışlarında dünyanın zirvesinde yer alan diğer noktalar.


Posted

in