American Airlines Kardeş Payı Yapacak

Filosunu yenileme çalışmaları kapsamında, 250-280 arasında yeni dar gövde uçak siparişi vereceği geçtiğimiz ay içerisinde haber konusu olan American Airlines’ın hangi uçak firmasını tercih edeceği merak edilmeye devam ediyor.

Liste fiyatıyla yaklaşık 23 milyar USD tutarında olacak bu sipariş, en azından şimdilik, AirAsia’nın rekorunu kıracak gibi görünüyor.

613 uçaklık filosunun tamamı Boeing modellerinden oluşan American Airlines’ın bu sipariş çerçevesinde 100 civarında Airbus siparişi edebileceği konuşuluyordu.

Ancak dün Reuters tarafından yayınlanan bir habere göre, American, vereceği yeni siparişte “kardeş payı” yaparak, tek bir uçak üreticisi ile hareket etme stratejisini değiştirme niyetinde.

Böylece, şirketin filosuna Boeing 737-800 tipi uçakların yanı sıra, 125-140 civarında da Airbus A320neo’nun dahil olma ihtimali git gide kuvvetleniyor.

Boeing’in, Airbus’ın 320neo’suna karşılık olarak, 737’nin motorları yenilenmiş bir versiyonunu teklif ettiği de gelen haberler arasında.

Bu haber doğru çıkarsa, 320neo’ya karşılık olarak yakın tarihe kadar “biz sadece motorları değil, tüm uçağı yenileyeceğiz” diyen Boeing’in, American gibi büyük bir müşteriyi kaçırmamak için iş planlarında değişikliğe gideceğini ön görebiliriz.

Sipariş kararının önümüzdeki bir-iki ay içerisinde kesinlik kazanması bekleniyor.