AirAsia’dan Tarihî Sipariş Rekoru

Ocak ayında Hindistanlı havayolu şirketi IndiGo tarafından verilen ve adet bakımından ticarî havayolu tarihinin en büyüğü olan 180 uçaklık Airbus A320 siparişinin mürekkebi kurumadan, dün Paris Havacılık Fuarı’ndan gelen bir haber, tüm dünya medyasında gündemin ilk maddeleri arasına yerleşti.

Son üç yıldır Skytrax’te, kendi kategorisinde dünya birinciliğini kazanan Malezya merkezli düşük maliyetli taşıyıcı AirAsia, 200’ü kesin 100 tanesi opsiyonlu olmak üzere tam 300 adet Airbus A320neo siparişi vererek tam manasıyla bombayı patlattı.

Siparişin kesin olan 200 adetlik bölümünün liste fiyatı toplam 18 milyar USD mertebesinde.

2015 yılından itibaren yenilenen motorlarıyla havayolu şirketlerinin ve dolayısıyla uçak yolcularının hizmetine girecek olan A320neo’lar için verilen siparişlerin toplamı daha şimdiden 500’ün üzerine çıkmış durumda.

Paris Fuarı’nın sonuna kadar bu rakamın 1000 civarına yaklaşması bekleniyor.

Airbus’ın ezeli rakibi durumundaki Boeing’de ise henüz strateji tam netleşmiş değil.

Dünya havacılık tarihinin en fazla satan jet yolcu uçağı Boeing 737’nin tamamen yenilenmiş bir versiyonu mu geliştirilecek, yoksa Airbus’ın yaptığı gibi yeni nesil motorlarla mı devam edilecek, bu henüz kesinleşmemiş durumda.

787 Dreamliner’da yaşanan gecikmeler ve 747-8I için alınan sipariş rakamının düşüklüğü ile son yıllarda büyük bir hayal kırıklığı yaşayan Boeing’in, Airbus’a karşı nasıl bir strateji geliştireceği tüm sektörde merak konusu.