Lufthansa Italia

Milano – Barselona Hattındaki Rekabet ve Lufthansa Italia

Milano (Malpensa) ile Barselona arasında rekabet eden üç havayolu şirketi bulunuyor:

easyJet, Lufthansa Italia ve Vueling.

Avrupa Birliği içerisinde, hat bazında yoğun rekabet yaşanan şehir çiftleri bulunduğunu sıkça dile getiriyoruz. Milano – Barselona pazarı da bu yoğun rekabetten payını alanlardan.

Lufthansa Italia
Lufthansa Italia

Yolcular açısından son derece faydalı olan yüksek rekabet, tabii olarak havayolu şirketleri için aynı derecede tercih edilen bir şey değil.

Anna.aero tarafından yapılan bir mini analizde, Milano – Barselona arasındaki fiyat seviyeleri irdelenmiş.

24 Mayıs’ta toplanan bilet ücretleri, 25 Mayıs – 19 Haziran tarihleri arasındaki uçuşları kapsıyor ve hepsi one-way.

Milano – Barselona yönünde easyjet’in ortalama en düşük fiyatı 47 Euro olurken, Vueling’te bu rakam 49 Euro. Lufthansa Italia ise 96 Euro’luk ortalama fiyatı ile rakiplerinin bir hayli üzerinde bir seviyeye yerleşmiş.

Barselona – Milano yönüne baktığımızda da durum pek farklı değil.

easyjet ve Vueling, 51 Euro’luk ortalama ile kafa kafaya rekabet ederken, Lufthansa Italia 120 Euro ile rakiplerinin fiyatından neredeyse 2,5 kat daha yükseklerde uçuyor. 🙂

Anna.aero’da yayınlanan bu makalenin sonunda yer alan ve düşük maliyetli iki taşıyıcının (easyjet ve Vueling) ödeme, bagaj, boarding gibi hizmetler için tahsil ettiği ilave ücretlere de dikkat etmek gerekiyor.

Ama bu durum yine de Lufthansa Italia’nin yüksek ücretini açıklamaya yeterli değil.

Sonuç:

Lufthansa Italia, önümüzdeki kış tarifesinden, yani Ekim ayından itibaren Milano’dan çekiliyor!

2009 yılının Şubat ayından bu yana Milano merkezli olarak faaliyet gösteren Lufthansa Italia hakkında geçen sene yazdığım bir yazıda, burada işlerin pek de istenildiği gibi gitmediği ve 2011 yılı sonuna kadar ak koyun – kara koyunun belli olacağı yönünde bir öngörü de bulunmuştum.

Böylece Lufthansa’nın İtalya macerası sona ererken, bu başarısızlığın en önemli sebebi olarak Lufthansa Italia’nın kısa ömrü boyunca işlettiği toplam 21 hattan 17’sinde easyjet ile kafa kafaya rekabet etmek zorunda kalmış olması gösterilebilir.

Hülasa;

bir network taşıyıcının, düşük maliyetli iş modeli karşısında denediği bir başka girişim daha hüsranla sonuçlanmış oldu.

Bu denemenin, Alitalia’nın Milano’dan çekilmesiyle ortaya çıkan boşluğu doldurmaya çalışırken yaşanmış olması da ayrıca dikkat çekici.